// Peter Mouritzen

Peter Mouritzen, f. 1946, er en af vore mest læste, prisbelønnede og originale forfattere. Peter har skrevet gys, både for børn og voksne, i mere end tyve år, og han har skrevet indsigtsfuldt og nytænkende om gys, senest i den fascinerende og anbefalelsesværdige essaysamling Pennen og leen (2007).

Her er et lille uddrag fra essayet ”I en kælder af blod og panik”: ”Vi kan ikke forbyde gyset uden at forbyde mennesket. Fiktionens gys er et spejl, der, ligesom spejlet for Snehvides stedmor, fortæller os en usminket sandhed. Og nok kan det være grumt, men måske dumt at lade være? Angst æder sjæle op, hed en film af Fassbinder. Kunsten er at få sin eksistential-angst gennemlevet, gennemlyst, set, indset og optaget naturligt i sindet. Ellers tager trolden magten. Den er der nemlig, trolden, inde i os. Altid.”

Peter har skrevet et væld af fremragende horrornoveller og –romaner, og især kan anbefales den Lovecraft-inspirerede Dyret med de to rygge og den okkulte dommedagsroman Slangens nat.

Peters bidrag til Horror.dk: Tommy Dummy.

Links:
Officiel hjemmeside: www.petermouritzen.dk
Portræt m.m. på Litteratursiden: www.litteratursiden.dk/sw3065.asp
Interview på Fortællingen.dk: http://fortaellingen.dk/?page_id=1085
Jens Smærup Sørensens motiveringstale for Det Danske Akademi i anledning af tildelingen af Silas Prisen til Peter i 2003: http://www.danskeakademi.dk/priser/taler/03SilasSm%C3%A6rup.htm
Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris: http://www.emu.dk/gsk/skolebib/uv/forf/peter_mouritzen/index.html

Litteratur:
Olesen, Merete Møller: At fortælle det onde – om Peter Mouritzens forfatterskab. Apostrof, 2001.
Kapitel i Clasen, Mathias F.: Homo Timidus (Tellerup, 2004), s. 144-171.

Kontakt:
mou@mail.tele.dk

Tilbage