// Carina Evytt

Carina Evytt, f. 1971, debuterede i 2006 med den enormt velskrevne og særdeles uhyggelige monsterroman Let bytte. Carina er egentlig uddannet laborant, men arbejder som graver og kirketjener ved en landsbykirke. Hun har skrevet siden hun var 8-9 år, og læser og skriver i vidt forskellige genrer – men horrorgenren er og bliver hendes hjertebarn. Som hun siger:

”Efter min opfattelse er horrorgenren litteraturens svar på rockmusik. De såkaldt finkulturelle rynker på næsen af den, og man skal helst være vokset fra den allersenest dagen efter sin 25 års fødselsdag hvis man ikke vil betragtes som kulturelt derangeret. Personligt finder jeg det dog vidunderligt befriende at være ”kulturelt derangeret”, for netop inden for horror kan jeg få et adrenalinsus, som det ellers kan være svært at finde i en verden baseret på orden og pænhed. Horror udmærker sig netop ved ikke at være pæn og ordentlig.

Ikke dermed sagt, at horror ikke kan indeholde skønhed både i historien og sproget (se eksempelvis Bram Stokers ”Dracula”), men den følger samme regler som et mareridt, så det eneste man kan være 100 % sikker på, er at man aldrig skal føle sig sikker. Før eller siden kryber uhyggen ind under din hud eller springer simpelthen på dig i et ubevogtet øjeblik.

Og heri ligger hele genrens energi. Den spiller på instinkter, helt tilbage fra dengang hvor et øjebliks uopmærksomhed kunne forvandle mennesket fra jæger til bytte. Hvad selve historien handler om, er egentlig irrelevant. Den skal ”bare” være skrevet/beskrevet på en måde, så læseren kan leve sig ind i den og få følelsen af at have noget på spil. Dette er så også genrens kvalitetsstempel, for hvad idé er der i at læse en historie som man ikke gribes af? (Det skulle da lige være at heppe på uhyret/morderen hvilket jeg må tilstå, er min yndlingsbeskæftigelse når jeg ser splatterfilm, men dem ser jeg også med et helt andet formål end jeg læser horror.)

God horror udløser skræk der igen udløser adrenalin som giver læseren ekstra energi og dermed større livslyst. Jeg oplever eksempelvis altid en voldsom lyst til at leve, når jeg om natten hører en lyd og drager den nærliggende konklusion, at det er en varulv som er kommet for at flå mig til trevler.”

Carinas bidrag til Horror.dk: Stevie.

Links:
Forfatterside på Forlaget Tellerup: tellerup.dk/?Forfatter=352

Kontakt:
evytt@tellerup.dk

Tilbage