// du læser om...

Film

Varulv (Legend of the Werewolf)

Efter en del års vansmægten i en støvet krog er den gamle VHS kommet frem i lyset – vi vil lige gennemse de sidste rester af den engang så omfangsrige videosamling, førend vi slipper dem fri i verden.

Øverst i bunken havnede denne Peter Cushing-film fra 1975; en varulvefilm, der dog ikke er så meget horror, som den er romantisk melodrama med en portion spænding oveni. Der er dog tale om en ganske god film, hvor især Cushing stjæler billedet.

Vi starter med en godt drejet og lettere mytisk baggrund (med henvisning til Jesus, for at det ikke skal være løgn) for varulven i historien – et barn, der opfostres af ulve. Vi befinder os i Frankrig i det 19. århundrede, og det vilde barn bliver indfanget af et lille, omrejsende cirkus, der fremviser ham i bur. Det er først, da han er vokset op til en fin ung mand, at den dyriske del af ham bryder ud i fuldmånens skær, og han må på flugt. Han ender i Paris, hvor han kommer til at arbejde i en lille zoologisk have – for en underfuldt sleazy ejer. Og så forelsker han sig. Desværre i den unge Christine, der arbejder i et nærliggende glædeshus. Da den sammenhæng går op for Etoile, som den unge mand hedder, falder det sammen med fuldmånen, og en række blodige mord ryster Paris.

Ind på scenen kommer Peter Cushing, nok lang tids køligste retsmediciner. Han har for vane at få de mærkværdige sager – og mennesker, der ser ud til at være dræbt af vilde dyr, falder ind under den kategori.

“Varulv” indeholder overraskende lidt gys – hovedsageligt nogle scener set fra varulvens vinkel, filmet med rødt filter. Det er nok ikke en historie, der vil løfte de store øjenbryn i dag, men alligevel er den ganske godt fortalt, især som et melodrama med en god portion humor indlagt. Bipersonerne er gerne en tak overspillet, hvilket giver et godt glimt i øjet og tillader bl.a. Etoile (David Rintoul) at gå til rollen med stor patos og Cushing med underspillet alvor. Hvis man havde fjernet humoren og skruet grundigt op for selvhøjtideligheden og romantikken, kunne man have haft en meget tidligt Twilight – i stedet får man en ganske spændende og underholdende film, som man bør gribe fat i, hvis man får chancen.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Afsindigt fedt cover. Sådan en plakat kunne man snildt have hængende uden at have set filmen.

  Skrevet af Jonas Wilmann | 30. maj, 2010, 17:41
 2. Fandt lige plakaten på e-bay. Hmm … skulle måske se filmen først :)

  Skrevet af Jonas Wilmann | 30. maj, 2010, 17:51
 3. #1 Agreed.

  Skrevet af Mike D. | 30. maj, 2010, 19:21
 4. Helt enig – plakaten er fed. Hvilket jo så kunne dække over, at jeg ikke gad scanne det danske cover :)
  @Jonas – jeg har en VHS-udgave, du kan få, hvis det har interesse. Det er en del af projektet at få ryddet de sidste rester ud af huset.

  Skrevet af Janus Andersen | 30. maj, 2010, 19:50
 5. Det er super pænt af dig, Janus. Jeg har desværre bare ikke nogen VHS afspiller mere. Den døde for et års tid siden, da et bånd satte sig fast i den :(

  Skrevet af Jonas Wilmann | 31. maj, 2010, 06:27
 6. Så bare send den til mig, jeg har to ;)

  Skrevet af Mike D. | 31. maj, 2010, 15:53
 7. Mike – send mig lige en adresse på janus snabel-a fanzine.dk. Så får jeg den smidt i en kuvert på et tidspunkt.

  Skrevet af Janus | 2. juni, 2010, 07:05
 8. Det er sgu flot gjort, hvad med porto? skal jeg ikke smide nogle penge efter det?

  Skrevet af Mike D. | 2. juni, 2010, 15:53
 9. Lad os lige se, hvor meget det koster – og hvornår jeg lige får det gjort ;)
  Det er sjovere at give den videre til en, der værdsætter, end at overlade den til sin egen skæbne i den lokale genbrugs.

  Skrevet af Janus Andersen | 2. juni, 2010, 17:42