// du læser om...

Film

The resurrected (1991)

“The resurrected” fra 1991 er en løselig filmatisering af H.P. Lovecrafts “The case of Charles Dexter Ward“. Filmen tager sig en hel del friheder i forhold til originalmaterialet, men er i passager overraskende tro mod originalen.

Historien handler om den excentriske Charles Dexter Ward, der begynder at grave i sin forfader, Joseph Curvens, tvivlsomme arv. Curvens forskning omhandler genoplivelsen af de døde gennem morbide ritualer. Wards fascination bliver snart til en besættelse, og han får sat noget i gang som er dødsens farligt – ikke mindst for ham selv.

Den største afvigelse fra Lovecrafts originale tekst er, at “The resurrected” er rykket frem til nutiden og er flettet sammen med et slags noir-agtigt detektivplot. Jeg er stor tilhænger af detektivhistorier, men man kan diskutere, hvor vellykket koblingen er i dette tilfælde.

I “The ressurected” oplever vi historien fra privatdetektiven, John Marchs, synspunkt. Han bliver kontaktet af Charles Dexter Wards bekymrede kone – og her fejler filmen nok størst ved at implementere den romantiske interesse, Lovecraft undgik, som var det pesten. I visse af scenerne mellem privatdetektiv John March og Wards kone, når filmen næsten nogle Danielle Steelske lavpunkter, som kun yderligere er understreget af en gyselig underlægningsmusik.

Med det sagt, er der faktisk også virkelig gode ting i “The resurrected”. I mødet med Dexter Ward – som er herligt overspillet af Chris Sarandon – begynder både dialog og scenerier at følge bogen meget stringent, og især hen mod slutningen bliver vi belønnet med nogle virkelig dystre, gotiske settings og afsindigt groteske monstre kreeret af FX manden Todd Masters.

Bundlinjen er, at  jeg faktisk meget godt kan lide “The resurrected”. Den er ambitiøs til tider og småpinlig ind imellem, men alt i alt en film man bliver nødt til at se, hvis man er vild med “The case of Charles Dexter Ward” – om ikke andet for at få sat ansigt på nogle af de hæslige ting, der stadig rumsterer nede i Curvens katakomber efter hundredvis af år.

En note til dvd versionens visuelle fremståen er, at den er temmelig grynet og nærmest ligner en slidt VHS der er brændt over på dvd – men hey, det er der jo også noget charme ved.

Filmen er i øvrigt instrueret af Dan O´Bannon, der har skrevet manuskripter til film som “Alien” og “Total recall”. Han døde kort før jul sidste år – 63 år gammel.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

Der er lukket for kommentarer.