// du læser om...

Film

The Human Centipede

Horror og det ækle har altid gået hånd i hånd. Utallige bøger og film har taget udgangspunkt i en ulækker eller ubehagelig idé og kogt en historie over den. For hver vellykket psykologisk gyser må der være adskillige historier, der forsøger at overvælde læseren eller seeren med afrevne lemmer, muterede monstrøsiteter eller hvad skaberen nu synes er ulækkert. Det er nu min påstand, at selvom de to begreber kan køre parløb et stykke af vejen, så er det ækle ikke nødvendigvis uhyggeligt.
Hvorfor jeg overhovedet kommer ind på dette?
Jeg så The Human Centipede den anden dag.
Ja, man kan jo ikke sige specielt meget begavet om filmen. Der vil være spoilers i det følgende (dog ikke mere end i traileren, der nærmest er hele filmen på 2,33 minutter), så hvis du gerne vil opleve glæden ved afføring som horror på egen hånd, bør du springe resten af omtalen over.
To unge piger og en fyr fanges af en gal videnskabsmand, der har som sit mål at skabe et menneskeligt tusindben. At samle tre mennesker mund-til-røv ved en operation, så de sidder sammen på langs. Med overskårne sener i knæene, vil de kun kunne kravle rundt og han vil få sin bizarre idé opfyldt.
Det lykkes.
Slut.
Der er selvfølgelig en masse fyld med klamme tyskere, et flugtforsøg der trækker ud i det uendelige og en påklistret finale, men i bund og grund handler det om at se de tre mennesker hænge sammen med fælles fordøjelseskanal. Man sidder og venter på, at den forreste skal på toilettet, og det er den eneste scene, jeg fremover vil huske om end ikke på den gode måde. Man kan ikke undgå at blive irriteret over det tynde plot, specielt tricket med et flugtforsøg der mislykkes, der tydeligvis kun er med for at klemme filmen op på en anstændig længde.
Er det så en forfærdelig film?
Nej, det er det ikke. Den er bare ulækker og ligegyldig. Det var selvfølgelig forventet, når man ser forsiden og traileren, som ikke ligefrem skjuler, hvad der vil ske. Som sagt kører filmen på det ækle og ikke det uhyggelige. Det mest uhyggelige er faktisk, at undertitlen er: “First Sequence”.
Man kan altså frygte at der kommer mere med samme tema, selvom jeg ikke kan regne ud, hvordan de vil koge mere suppe på den idé.
Skuespillet er anstændigt og pigerne kønne, men ellers er der ikke så meget at komme efter.

The Human Centipede – TRAILER

Også omtalt HER

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Faktisk blev idéen allerede brugt for mange år siden i spillet Afterlife, hvor man skulle bygge himlen og helvede Sim-style. En af straffene i helvede var, fuldt opgraderet, at tusindevis af mennesker hang sammen på denne måde. Det var straffen for grådighed. :)

  Skrevet af Michael Kamp | 4. februar, 2011, 03:24
 2. Præcis anmeldelse. Er helt enig.

  Filmen kostede 1,5 mil pund at lave. Man kunne have kickstartet et lille u-land for de penge.

  Skrevet af Zenia | 4. februar, 2011, 14:53
 3. @Zenia: Nårh, hvor sødt…zzz.

  Skrevet af Bomber | 12. september, 2011, 00:16
 4. Tak for denne udemærkede anmeldelse Michael. Jeg har siden mit først hint om denne film været ubeskrivelig nysgerrig. Dog er det ikke lykkedes for mig, at se filmen endnu (men det kommer). Som altid synes jeg der er utrolig langt mellem snapsene mht. kvalitet indenfor filmverden, og specielt indenfor horrorgenren. Men, det er altid interessant, at høre andres meninger omkring forskellige film, hvis de naturligvis er mere uddybet som din anmeldelse. Man kan jo ikke bruge et: Det var en lorte film til noget. So thanks :)

  Skrevet af Choi | 23. oktober, 2011, 20:30
 5. I aim to please :)

  Skrevet af Michael Kamp | 23. oktober, 2011, 21:02
 6. I lige netop denne sammenhæng kan man da netop bruge et “Det var en lortefilm” til noget.

  Skrevet af Sauron | 21. november, 2011, 21:32
 7. Hæhæ :)

  Skrevet af Janus | 23. november, 2011, 19:22
 8. Én af de bedste film jeg har set, men mine lyster er vist også lidt i en genre for sig selv.

  Skrevet af Lau Normann | 27. maj, 2012, 03:15
 9. Jeg har lige set filmen og var derfor inde for at se om jeg var den eneste, der syntes den var fuldstændig og absolut ligegyldig – det var jeg så ikke, kan jeg se;-) Sjældent har jeg da set mere kedelig horrorfilm (eller hvad vi nu skal kalde den, jeg er faktisk lidt i tvivl?). Endte med at fast-tracke mig gennem det meste, men nægtede dog at slukke, fordi jeg blev ved med at tænke, at der MÅTTE da ske et eller andet på et tidspunkt, der gjorde den mere interessant. Det gjorde der ikke…
  Rigtig god anmeldelse, Michael, jeg kan kun være enig i den;-)

  Skrevet af Line Frømann | 26. juni, 2013, 08:21