// du læser om...

Film

Reptilicus

”Reptilicus” er den eneste film af sin slags i Danmark. Der er ikke, hverken før eller siden, lavet en tilsvarende monsterfilm herhjemme, og nogen vil sikkert sige, at det kun er godt. Det er i hvert fald tydeligt at se, at man i Danmark ikke havde erfaringer med at skabe et kæmpemonster på film.

Den unge ingeniør, Svend Viltoft, støder på nogle mærkelige knoglerester, da han borer efter olie i Lapland. Han sender bud efter videnskaben, som får en dybfrossen halespids af et hidtil ukendt dyr med tilbage til Danmarks Akvarium. Her vil professor Martens og professer Dalby undersøge spidsen nærmere i dybfrossen tilstand. Men ved et uheld tør halespidsen op, og de opdager, at dyret går i gang med at regenerere sig selv.

Som en sikkerhedsforanstaltning sender man bud efter den amerikanske general Mark Grayson, der noget modvillig kommer til København. Han fatter ikke, hvorfor man skal bruge militæret til at bevogte en stump hale. Men efterhånden som Reptilicus vokser sig større, bliver der brug for ham. For en nat under et voldsomt stormvejr bryder kæmpeøglen ud, og snart hærger den København og omegn og spreder død og ødelæggelse.

Militæret sætter al deres militære ildkraft ind på at stoppe monstret, men problemet er, at hvis de skyder Reptilicus i 1000 stykker, kan de risikere at stå med 1000 kæmpeøgler i stedet for et, for hver del kan muligvis regenerere sig selv ligesom halespidsen. Gode råd er dyre, da Reptilicus ender i det indre København, men heldigvis får general Grayson en god idé.

Historien bag filmen er mildest talt tynd, og det virker også som om, at filmens bagmænd ikke har kunne bestemme sig for, om filmen skulle være en komedie, en musical eller en monster-film. Dirch Passer var Danmarks populæreste skuespiller i 1960’erne, og tilsyneladende kunne man ikke lave en film uden hans medvirken. I hvert fald dukker han op i en komisk birolle som viceværten Mikkelsen, der skal hente politiet, da Reptilicus bryder fri. Telefonerne virker ikke, så Mikkelsen snupper sin cykel – der taber forhjulet – og i stedet løber han med den over skuldrene ind på politigården. Det kan nok trække tempoet ud af uhyggen!

Det samme kan filmens to sangscener, og endelig er der også indlagt hele to kærlighedshistorier i plottet, dels ingeniøren Svend og professor Martens yngste datter, Karen, og dels professorens ældste datter, Lise, og general Grayson.

Sidst men ikke mindst er filmens special effects mildt sagt ikke særligt gode. Kæmpeøglen er tydeligvis en marionetdukke, og det indre København er malede træplader og miniaturebygninger. Alt dette tæller selvfølgelig ned, når man skal bedømme filmens gyser-kvaliteter, og jeg vil bestemt heller ikke påstå, at ”Reptilicus” er en god film. Men jeg synes alligevel, at den på sin vis er meget charmerende, og trods alt også indeholder enkelte gode scener.

Med til historien hører også, at filmen samtidig blev lavet i en amerikansk version, som på visse punkter adskiller sig fra den danske, og som jeg desværre ikke selv har set. Bl.a. er sangscenerne klippet ud, og så skulle Reptilicus udspy neongrøn syre i den amerikanske udgave.

Også omtalt på Gyseren.dk

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. Der er også noget med at “flyve-scenerne” (dvs. de scener hvor monstret flyver) er klippet ud af den amerikanske version… Hvorfor?? Jo, såmænd fordi man mente det var FOR urealistisk!

    Der blev i øvrigt engang sendt et program om filmen (eller om danske film i det hele taget), hvor en af de amerikanske stemmeskuespillere sagde at filmen var noget l**t. De danske skuespillere var åbenbart så dårlige til engelsk, at det var næsten umuligt at få det “ægte amerikanske” til at passe på mundbevægelserne…

    Man ja, den er charmerende. Om ikke andet så fordi det er den eneste danske monsterfilm…

    Skrevet af Jakob Emiliussen | 23. januar, 2010, 16:31
  2. I flg. en ældgammel artikel fra længst hedengangne Inferno blev Nordisk Film stævnet af de amerikanske samarbejdspartnere for “kontraktbrydende inkompetence”. Sådan en stævning er jo lige til at ramme ind og hænge op.

    /jan

    Skrevet af janjaf | 25. januar, 2010, 11:50
  3. Det er vist alligevel ikke så tit, man ser sådan en stævning :)

    Skrevet af Jette | 26. januar, 2010, 20:17
  4. Den anden co-produktion mellem Saga og den amerikanske instruktør Sid Pink, JOURNEY TO THE SEVENTH PLANET, kan også varmt anbefales, hvis man er til film, der er så dårlige, at de er sjove. Der medvirker en stor del af de samme kræfter, der stod bag REPTILICUS – denne gang er de blot astronauter på vej mod Uranus.

    JOURNEY… findes desværre kun i en engelsksproget udgave og er dermed ikke helt så vanvittig som REPTILICUS med dennes håbløse, danske dialog. Men den er bestemt værd at se alligevel. Fx har Ove Sprogøe fået en meget lidt overbevisende irsk accent, og da astronauterne hjerner påvirkes af et rumvæsen, så deres tanker virkeliggøres (sådan lidt lig FORBIDDEN PLANET), så render de pludseligt rundt blandt danske bindingsværkshuse.

    Otto Brandenburg leverer i øvrigt filmens temamelodi under rulleteksterne til slut.

    JOURNEY er udgivet af MGM i USA i deres MIDNITE MOVIES-serie. Den er også blevet vist nogle gange i Husets biograf i København, bl.a. i forbindelse med NatFilmFestivalen. Efter sigende har Jack Stevenson, der står for stedets kultfilmarrangementer, selv en 16mm-kopi.

    Skrevet af Thomsen | 27. januar, 2010, 15:37
  5. “Journey…” blev også vist i Aalborg til et NatFilm-festival for en del år siden, kan jeg huske. Det var en oplevelse :)
    Effekterne – skuddene fra deres lasergeværet – var angiveligt lavet ved, at man ridsede i filmen med et søm, synes jeg at erindre.
    Og så var der en del mindeværdige citater: “His arm i frozen… just like ice!”

    Skrevet af Janus | 1. februar, 2010, 13:05