// du læser om...

Film

Låt den rätte komma in

lad-den-rette-komme-ind_27273Jeg var vildt begejstret for John Ajvide Lindqvists bog “Lad den rette komme ind“, og netop derfor har jeg haft svært ved at tage mig sammen til at se filmatiseringen, som har lagt på mit natbord i over en måned nu. Men i går tog jeg mig sammen – heldigvis – for filmen er en fin gengivelse af historien.

Oskar er 12 år og bor alene med sin mor i et socialt boligbyggeri i Sverige. Han ser sin far ind i mellem, og de har det fint sammen – når faren ikke drikker. I skolen går det ikke så godt. Her bliver Oskar mobbet af klassekammeraten Conny og dennes medløbere.

En dag flytter pigen Eli og hendes bedstefar ind i lejligheden ved siden af Oskar. Han møder Eli en aften i gården, og de to bliver venner. Men den ældre mand, der bor med Eli, er ikke hendes bedstefar, og Eli er ikke en almindelig pige.

Da jeg skrev om bogen her på siden, kaldte jeg den en socialrealistisk vampyr historie. Det kan man også godt kalde filmen. Tomas Alfredson, som har instrueret, har lagt vægten på forholdet mellem Oskar og Eli, og ikke på de mere blodige aspekter der trods alt også er i historien.

“Låt den rätte komma in” er en meget fint fortalt historie om venskab og kærlighed, og om hvor svært det kan være at være barn og ikke passe helt ind. Billederne glider roligt af sted, og der er pauser undervejs, hvor kameraet dvæler ved detaljer i naturen.

Underlægningsmusik bruges kun sparsomt. Det meste af filmen høres kun de faktiske lyde, og det er med til at holde fokus på personerne. Derfor er det ekstra vigtigt, at de to børneskuespillere fungerer, men det gør de heldigvis utrolig godt. Kåre Hedebrant giver et rørende portræt af den forsømte dreng Oskar, og Lina Leandersson er pragtfuldt overbevisende som Eli.

“Låt den rätte komma in” er ikke en gyser fyldt med action, blod og forskrækkelser på striben. Det er en lavmælt fortalt histoire med fokus på personerne og det at være anderledes. Jeg tror, det er en film, som i ligeså høj grad appellerer til ikke-gyserfans, men synes personligt at ingen bør snydes for at se den.

John Ajvide Lindqvist har i øvrigt selv skrevet manuskriptet til filmen.

Også omtalt på Gyseren.dk

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. […] Også omtalt på Horrorsiden.dk […]

    Skrevet af Gyseren » Låt den rätte komma in | 21. september, 2009, 05:24