// du læser om...

Film

Ghosts of Mars (2001)

GhostsOfMars2Jeg har Tv 1000 kanalerne lige nu, fordi jeg er blevet hvirvlet med ind i en eller anden 30 dages julekampagne, hvor de håber at gøre folk afhængige. Det tror jeg nu ikke sker for mig, men jeg har alligevel fået samlet op på en del horror- og sci-fi-film, der ellers ikke lige stod i toppen af min liste …

Jeg er stor fan af John Carpenter og i særdeleshed “The thing” og “In the mouth of madness”. Der er dog stadig et par af hans titler, jeg endnu ikke har fået set. En af dem var ”Ghosts of Mars”, som af de fleste anmeldere er blevet kaldt hans karrieres definitive bundskraber. Jeg så den forleden og må indrømme, at jeg egentlig ikke syntes, den var så slem. Den opfylder på mange måder alle de kriterier, en god b-film – som selvfølgelig ikke opfylder nogen af kriterierne for en a-film – skal have.  

Plot: Vi følger en kvindelig betjent på Mars (Natascha Henstridge), der sammen med et lille hold, er taget ud til en mineby for at hente straffefangen, Desolation Williams (Ice Cube). Minebyen virker forladt, men snart dukker der hovedløse lig op overalt, og en fremmedartet magt, der ligner en slags rød tåge, indtager holdets kroppe én for én. De besatte får en øjeblikkelig trang til at skænde sin egen krop, og får derudover en besynderlig mani med at skære hovedet af alle de møder.

På mange måder er det jo klassisk Carpenter. Det kan man så se som værende positivt eller negativt. Man har den benhårde straffefange, en forladt base på Mars fyldt med lig og så temaet med kropsbesættelse af alien kræfter. Filmen beskrives måske bedst som en obskur blanding af ”The thing” og “Escape from new york” dog meget mere uforpligtende lavet og uden de store skuespilmæssige ambitioner.   

Fortællestilen må nok også få en del af æren for, at jeg kunne holde interessen. Den bliver fortalt på en finurlig måde med flashbacks inde i flashbacks, der gør at no brain plottet alligevel glider ned.

”Ghosts of Mars” er en fin b-film, og jeg synes ikke, at Carpenter behøver skamme sig over den. Den er selvfølgelig kun en lille sidebemærkning i hans fine, lange repertoire, men dog én, der fint går i tråd med resten af listen. For at min vurdering skulle gå fra god b-film til god film punktum, skulle visse plotelementer, der luftes i små glimt, dog videre uddybes. Der mangler lige et kvarters tid, hvor man kunne få mere at vide om de kræfter, der opholder sig på Mars, og 5 minutter hvor der passende kunne blive lappet et par grimme plothuller.

Jeg tror, at ”Ghost of Mars” er en film, som Carpenter har lavet, simpelthen fordi han havde lyst. Den har ingen fine fornemmelser og er befriende tåbelig.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. Jeg er ret vild med den.

    En fremragende B-film. Lige fra plottet, til skuespillerpræstationerne til rockmusikken, når de slås med horderne.

    Uforpligtende underholdning.

    Skrevet af Michael Kamp | 18. december, 2009, 21:05