// du læser om...

Film

De 50 bedste gyserfilm

Engang i december sidste år fik jeg en forespørgsel fra Søren på Skræk og Rædsel: Vil du sende mig en liste over din personlige horrorfilm-top 10? Lettere sagt end gjort, for det tog ikke længe at lave en liste, der ville tage adskillige stykker papir at udskrive. Til sidste endte jeg med at opstille kriteriet, at der skulle være tale om film, som på et eller andet tidspunkt har skræmt mig (og her mener jeg skræmt ud over den tid, som filmen varede). Det gjorde straks opgaven meget lettere, for der er udvalget ærligt talt ikke særligt stort. Jeg hverken ser eller læser horror for at blive skræmt, om end jeg betragter det som en bonus, når det sker.

Søren indsamlede lignende lister fra en række personer, der på en eller anden måde beskæftiger sig med horror, og ud fra det har han listet De 50 bedste gyserfilm. Der er nogle film imellem, som jeg ikke selv jubler over (jeg er aldrig blevet hooked på italienerne og har ærligt talt altid betragtet Jacob’s Ladder som en direkte B-film), men ikke desto mindre er det en lækker liste med masser af film, man bør (gen)se.

Min egen liste sådan her ud:

 1. Ju-on – The Grudge
 2. The Exorcist
  Første gang jeg forsøgte at se denne som knægt, nåede jeg til scenen med den klaprende loftslem, før jeg flygtede i seng.
 3. Ringu – The Ring
  Den første i den asiatiske horrorbølge, jeg så – og den føles noget tam i dag, men dengang gik den lige i rygraden.
 4. Tennis Court
  Sandsynligvis en forfærdeligt dårlig film, men jeg (og en del andre i min alder) så den på det helt rigtige tidspunkt, og den lurer stadig i min underbevidsthed. Jeg har netop skrevet et stykke om den til Steen Langstrups Mxrket.dk, som kommer online på et tidspunkt.
 5. Honogurai mizu no soko kara – Dark Water
 6. Jaws
  Jeg bryder mig stadig ikke om at bade ved stranden.
 7. Gin gwai – The Eye
  Igen en asiatisk film med nogle forbløffende stærke billeder. 
 8. In the Mouth of Madness
  Okay, det er lidt snyd, at den er med, for egentlig har den aldrig skræmt mig. Men jeg er så vild med dens vellykkede adaptation af Lovecraft, at den fik lov at snige sig ind alligevel.
 9. The Haunting (1963)
  Superstemningsfuld sort/hvid horror. Glem genfilmatiseringen.
 10. Poltergeist
  Igen ikke så meget en gyser idag, men dengang virkede den.

Jette fortæller på Gyseren om sin top 1o (jeg ville nu også gerne have fundet plads til Event Horizon på min) og Kranie Lars på Skrækskuret. Jeg vil meget gerne se andre folks top 10.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Her er min liste:

  Hellraiser (I)
  Texas Chainsaw Massacre (original)
  The Shining
  The Brood
  Exorcisten III
  Lad den rette komme ind
  The Descent
  The Thing
  The fly (1986)
  Invasion of the bodysnatchers (1978)

  Hvis man måtte have mere end ti på, ville der figurere titler som “28 days later”, “Jacobs ladder”, “Re-animator” og “From beyond”.
  Nogle vil måske undre sig over Exorcisten 3, men jeg synes den er langt mere interessant end første installation i serien – ud over de klamme scener, hvor hun brækker sig etc. og den fantastiske slutning, synes jeg nummer 1 er en temmelig kedelig film, der bliver snakket ihjel.

  Skrevet af Jonas Wilmann | 11. januar, 2010, 07:15