// du læser om...

Film

Død sne

Nu fik jeg langt om længe set den norske zombiekomedie, ”Død sne” (eller ”snø” som det hedder på norsk), og må indrømme at den slet ikke levede op til mine forventninger.

En horrorfilm om et regiment nedfrosne zombie-nazier, der genopstår og dræber alt på deres vej lød ellers fint i mine ører. Og fordi den var norsk, forventede jeg nok en lidt anderledes oplevelse, end de mange amerikanske horrorfilm, hvor en gruppe unge, liderlige mennesker tager ud til et øde sted for brutalt at blive slagtet af et eller flere følelsesforstyrrede (eller i dette tilfælde udøde) individer.

I ”Død sne” er recepten mere eller mindre den samme. Unge, liderlige amerikanere er blot udskiftet med unge, liderlige nordmænd (ved snart ikke hvad jeg foretrækker). Vi får en ulidelig halv time, hvor de unge filejser står på snowboard, spiller twister o.l. Det er hverken sjovt eller underholdende og beskrives bedst som at se Jackass på norsk eller at være tvangsindlagt til at se nogle af sine mest irriterende venners hjemmevideo fra deres seneste skiferie.

De efterfølgende humoristiske lemlæstelser (da zombierne kommer på banen) lægger sig afskyeligt tæt op ad film som ”Braindead” og ”Bad taste”. Det er bare ikke udført nær så sjovt her, og så er det hele jo altså set før. Hele Peter Jackson trippet får filmen til at virke støvet og utjekket. Det kan godt være, at det ikke er lavet i Norge før, men for mig er der altså ingen nyhedsværdi i at se en spille fodbold med en zombies hoved og sige noget sjovt bagefter. Det hele minder mig lidt om, engang jeg kom til Jylland, ti år efter at Kurt Cobain var død, og så at alle teenagerne rendte rundt med ham på spritnye T-shirts.

En anden enerverende ting ved ”Død sne” er at den lider af total stilforvirring. Det farce-agtige indtræder først i zombiescenerne, hvor filmen indtil da har været semi-seriøs. Selvom det nok giver nogle billige point hos nogle, synes jeg, at det virker noget utidigt, da en af hovedpersonerne siger: ”Jeg sagde jo, at vi skulle være taget til Sunny Beach” – lige efter at en af hans bedste venner har fået flået hjernen ud.   

”Død sne” er ikke original, og den er bestemt heller ikke uhyggelig. Om den er sjov kan jo så diskuteres. Ligesom man kan diskutere, om Amin Jensen eller Linje 3 er sjove. Jeg synes ingen af dem og heller ikke ”Død sne”. 

Filmen er dog meget udpenslet i splatscenerne, hvilket nogle måske vil se som et plus, og jeg er sikker på, at nogle vil finde det ganske underholdende at sidde og boble i tidlig Peter Jackson nostalgi. Jeg personligt ærgrer mig over, at jeg spildte halvanden time på den.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. Helt enig i synspunktet omkring “Død sne”. Jeg var også alt andet end imponeret, da jeg så filmen. Men jeg var også klar til det helt store “zombie-sus”, da jeg havde fået den anbefalet fra både højre og venstre. Men den faldt sgu godt nok til jorden med et brag. Har selv anmeldt den her: http://fiktionogkultur.wordpress.com/2009/07/20/d%c3%b8d-sne-2009/

    Skrevet af Robert Rasmussen | 8. januar, 2010, 14:30
  2. Jeg var sku’ også skuffet. Jeg tror vitterligt ikke at Død Sne ville have været nævnt i pressen herhjemme, hvis den var amerikansk. Det virker som om den har fået mange ekstra stjerner hos anmelderne, bare fordi det er nyt at se den genre i Norge.

    MEN. Det er nu også rart at se lidt zombie-lir i denne her del af verden.

    Skrevet af Belix | 11. april, 2010, 13:17