// du læser om...

Bøger

Peter Straub: Skyggernes hus

Der er ikke noget mere frustrerende end at være kommet i gang med en god bog, der rigtig har fået sat krogene i én, og så har man ikke tid til at læse. Sådan har jeg haft det med Straubs “Skyggernes hus”, som hele tiden har ligget og rumsteret i hovedet – men det er ikke en bog, man læser, hvis man er træt og ugidelig, så jeg har måttet gemme den til de rigtige tidspunkter. Nu fik jeg så læst de sidste sider – i strålende solskin, men den fungerede upåklageligt alligevel

Søren Henrik Jacobsen har også været i gang, og her er mit indspar:

Skyggernes husSidst, vi så Peter Straub på egen hånd på dansk, var i 1992 med “Mysteriet”. Nu har det nye TV2 forlag så besluttet at genintroducere forfatterskabet på dansk med udgivelsen af tre af hans bøger – den klassiske “Ghost story” (som denne gang kommer til at hedde “Spøgelseshistorier”) og to nyere romaner. Den første, som netop er udkommet, er “Lost Boy Lost Girl”, som på dansk er kommet til at dele titel med en nylig Bjarne Reuter-gyser: “Skyggernes hus”. Den vandt International Horror Guild Award og var nomineret til en Bram Stoker Award, og det er helt klart med rette, for det er en brillant bog.

Hovedpersonen i denne roman og fortsættelsen “Natteværelset”, som udkommer senere, er New York-forfatteren Tim Underhill. Han vender tilbage til hjembyen Millhaven, efter alt styrter i grus for hans bror – hans kone begår selvmord, og hans 15-årige søn Mark forsvinder. Og måske er Mark blevet taget af den seriemorder, der viser sig at operere i området. Langsomt begynder Tim at grave sig ned i mysteriet, for på sær vis hænger det hele sammen. Men den eneste fællesnævner synes at være det forladte nabohus, som rummer en dyster hemmelighed.

Historien springer mellem Tim og Mark og en alvidende fortæller og bevæger sig frem og tilbage i tiden, i stadig mindre spiraler mod det mørke, der ligger bag drengens forsvinden. Det er en sindrig konstruktion, som måske til at starte med kan gøre “Skyggernes hus” svær at følge med i, men som også langsomt arbejder historien ind under huden på læseren. De samme begivenheder besøges flere gange og får hver gang nye vinkler og overraskelser på. Det er eminent godt fortalt, men kræver også, at man som læser koncentrerer sig om teksten – det er ikke en bog, der skal læses med ét øje på TVet imens. Nej, den skal nydes, gerne mens det er mørkt udenfor.

Det er åbenbart mere eller mindre umuligt at sælge horror i Danmark, med mindre Stephen King nævnes, så på flappen skal selvfølgelig også nævnes Straubs tidligere samarbejder med ham. Men det er nu en halt anden type roman, der er tale om her, en blanding af stemningsfuld krimi og fascinerende gyser, uden Kings trang til pathos. Straub lader os se ind i personerne som King, men zoomer med mellemrum ud, så vi bevarer det store overblik – ja, til tider fornemmer man næsten en fjern moro over deres gøren og laden. Bør den læses af Stephen King-fans? Helt klart, for det er en yderst velfortalt historie, og de burde nyde den. Bør den læses af folk, som hader King? Og helt klart, og af præcis samme grund. Bør den læses af folk, som tror, at horror handler om psykopater med knive eller savlende monstre? Ja, de burde næsten tvinges til det. Straub holder både kvaliteten og historien i top, og det egentlige fantastiske element er så underspillet, at selv den værste litteraturkrakiler burde kunne se gennem øjne med det.

“Skyggernes hus” er et stemningsfuldt mesterværk, hvor Straub leger med teksten og pirker til læseren, så man efter endt læsning sidder med uro i kroppen og vil have mere. Der snakkes om spøgelser i bogen – det, der lades tilbage – og det virker som et billede på historiens virkning. Der lades noget tilbage i baghovedet, som bliver ved med at rumstere. Det er en af de få bøger, hvor jeg efter endt læsning straks har lovet mig selv, at den skal genlæses engang – jeg tror, der er masser tilbage at opdage i den.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. […] og ind ad døren dumper Peter Straubs “Natteværelset”, fortsættelsen til “Skyggernes hus“, som udkommer den 20. […]

    Skrevet af fanzine.dk » Archives » Flydende i et hav at litterær lykke | 18. oktober, 2007, 18:03
  2. […] Peter Straub: Skyggernes hus […]

    Skrevet af Natteværelset ude nu | Horrorsiden | 20. oktober, 2007, 10:02
  3. […] Peter Straub: Skyggernes hus […]

    Skrevet af Peter Straub: Natteværelset | Horrorsiden | 27. oktober, 2007, 15:01
  4. […] [Ghost Story], så den er åbenbart blevet pudset af. Og Den er i samme lækre udstyr som Skyggernes hus og […]

    Skrevet af Spøgelseshistorier ude nu | Horrorsiden | 16. november, 2007, 16:19
  5. Har læst bogen skyggernes hus af bjarne reuter. Helt vildt uhyggelig og spooky bog.
    har desværre ikke set denne film.

    Skrevet af katrine | 10. november, 2009, 14:42
  6. Det er ikke en film, men en bog :)

    Skrevet af Zenia | 10. november, 2009, 18:55
  7. Men Katrine har ret i, at Bjarne Reuters “Skyggernes hus” er blevet filmatiseret. Vist nok af nogle svenskere. Men det er vist en tv-produktion, så den er ikke lige umiddelbart til at få fat i :(
    Det ændrer dog ikke ved, at den “Skyggernes hus”, som omtales her, er bogen af Peter Straub, som er meget anderledes fra Reuters roman.

    Skrevet af Janus Andersen | 10. november, 2009, 20:52