// du læser om...

Bøger

Erwin Neutzsky-Wulff: Horror and science fiction in the cinema before 1980

ENWHorrorSciFiDen her fortjener mere omtale. For det er da ret opsigtsvækkende, når en dansk (gad vide om han vil være ved det prædikat?) forfatter udgiver en filmbog med, jeg ved ikke hvor mange anmeldelser af obskure horror- og science fictionfilm – og bogen har faktisk flere kvaliteter.

Der er utrolig mange horrorfilm i denne bog, jeg aldrig havde hørt om, og heri ligger bogens klart største force. Krydstjekker man lige lidt med andre medier, hvis man da ikke stoler blindt på Wulff, skulle der kunne samles sammen til en gedigen indkøbsliste og filmaften ditto.

Fordi jeg kun har set en brøkdel af filmene, må jeg også gå til denne anmeldelse på den eneste måde, jeg kan, dvs. ved at fokusere på de film, jeg kender.

Overordnet kan man sige, at ønsker man at læse anmeldelser, der slutter sig til koret af fans, der lovpriser en synkroniseret liste af titler, er dette nok ikke lige det rette valg. Man skal berede sig på at se sine koryfæer trampet på, for forfatteren har, nok ikke overraskende, sin helt egen mening om tingene. Jeg synes personligt sådan noget er ret interessant, og det er hundrede gange mere spændende end den tiltagende kønsløshed, der har præget f.eks. årets fesne mandelgave, Filmårbogen.

Mest interessant er det selvfølgelig at nævne de film, hvor forfatteren er lodret uenig med stort set resten af verden. ’Exorcisten’ får en hård medfart. William Peter Blatty er en ’hack’, og der pointeres med sætninger som: ”Neither Bill (Blatty og Friedkin) knew the first thing about possession (or anything else for that matter)”. Man kan jo så more sig lidt over sagligheden i det parentesiske indhold, og endda argumentere for at forfatteren taler mod bedre vidende med Blattys jesuitter-baggrund in mente, og at han rent faktisk tror på djævlen, men lad nu det ligge.

’The night of the living dead’ og ’Dawn of the dead’ får også kniven, og her er det sjovt at notere sig en ting: Rigtig mange, som jeg opfatter som genre-reaktionære, bruger ‘TNOTLD’ som facit for zombien og anerkender ikke engang de attributter, Romero selv senere har tilføjet. ENW går så skridtet videre og diskvalificerer Romero-zombien, fordi den ikke har noget med voodoo at gøre og, hold fast, nekrotisk væv ikke ville kunne genvinde sin funktionsevne! Vi lader lige det billede stå et øjeblik, og forestiller os en ”realistisk zombiefilm”, altså én hvor zombierne kun kan ligge ned og savle (hvis de overhovedet kan det).

Nu driller jeg, men her berøres faktisk en af bogens andre store, om end ufrivillige, kvaliteter, nemlig at den er spøjs på sådan en se-giraffen-agtig måde. Senere i kompendiet er der f.eks. stor ros til (makværket) ’Exorcisten 2’, ud fra nogle argumenter jeg ikke vil forsøge at gengive. ‘Horror and science fiction …’ bliver et vindue til en filmfans sjæl og afdækker oveni, at der er så mange måder, man kan konsumere en filmisk eller litterær oplevelse på. Man kan ”se film med følelserne” eller vælge at filtrere oplevelsen gennem intellektet med tilhørende idiosynkrasier og skubbe den umiddelbare reaktion til side. Gennem ENW’s argumentation, der f.eks. leder til det matematiske, og for mange uforståelige, slutresultat, at den oprindelige ’Exorcisten’ er noget bras, og ’Exorcisten 2’ et habilt stykke filmhåndværk, må man formode, at det er den sidste af de to metoder, der anvendes.    

Bogen er grundig, men har et par mangler. ’Don’t look now’ (som der ellers refereres til i bogen – jeg tror det er en fejl, at den ikke er der), ’The Texas Chainsaw Massacre’, ’The tenant’ og ’Spider Baby’ er de værste. Derudover kunne det også have været sjovt at se film som ligger lige i horror-grænselandet, men som alle horrorfans har en holdning til, som ’The wicker man’ og ’The night of the hunter’.  

Men når alt kommer til alt, skal man så købe bogen …? Ja, det synes jeg. Den er underholdende på en bizar måde, og selvom man tit er uenig i synspunkterne, og måden der gås til biddet, er det alt andet lige sjovere at læse en skribent kalde sine yndlingsaversioner for retarderede og amatører, end den kønsløshed man tit trakteres med i den etablerede filmpresse.  Køb den om ikke andet for at blive forarget.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. Haha! Jeg syntes faktisk også bedre om Exorcisten 2. Det skal understreget at jeg kun køber for at blive forarget, men hvordan er billedsiden i bogen? Du må huske på at jeg har svært ved at læse, og bare gerne vil sidde og glane på de pæne billeder…

    Skrevet af Rasmus Wichmann | 3. juni, 2013, 08:45
  2. Der er ikke et eneste billede i.

    Skrevet af Jonas Wilmann | 3. juni, 2013, 08:59
  3. Synes 2’eren er rædselsfuld, men er meget glad for 3’eren. Jeg skrev en længere artikel om den for nogle år siden: http://horrorsiden.dk/film/exorcisten-iii-%E2%80%93-fra-bog-til-film/

    Skrevet af Jonas Wilmann | 3. juni, 2013, 09:05