// du læser om...

Bøger

Regulatorerne af Richard Bachman

Jeg havde en rigtig tømmermænds-søndag, hvor jeg ikke kunne koncentere mig om noget seriøst, så i stedet for at få læst nogle af de bøger, som ligger i stakken med “skal”, snuppede jeg denne gamle sag, som det efterhånden er en del år siden, jeg har læst sidst.

I 1996 udgav Stephen King dobbeltværket “Desperation” og “Regulatorerne”. Førstnævnte udkom under Kings navn, mens “Regulatorerne” blev udgivet som en post mortem Richard Bachman bog. Det sjove ved de to romaner er, at de stort set har samme persongalleri, men foregår to forskellige steder og med forskellige skæbner for personerne.

I den hyggelige by Wentworth, Ohio er det højsommer. Livet summer fredeligt af sted, indtil det en ganske almindelig dag afbrydes af 6 skinnende biler, som dukker op ud af det blå. Regulatorerne er kommet – og de tager ikke af sted igen, før Wentworth er slettet af landkortet!

Stephen King bruger figuren Tak (som også står bag ondskaben i “Desperation”) som katalysator for begivenhederne. Tak har fundet en vej ud af Klapperslangeskakten (en gammel mine i Nevada) ind i sindet af den autistiske dreng Seth, som nu bor hos sin tante Audrey Wyler. Seth er vild med tegneserien MotoKops 2200 og med gamle westernfilm, især “Regulatorerne”. Med Taks hjælp skaber han et univers i byen befolket af disse figuerer, men desværre ønsker Tak noget til gengæld. Han lever af menneskers smerte og død, og snart er Wentworths indbyggere fanget i en sindssyg kamp for at overleve.

Historien fortælles dels lige ud af landevejen, og dels med små bidder af tv-manuskripter, breve og dagbøger. Det er en form, King før har brugt, og især i “Carrie” synes jeg, det virkede supergodt. Her synes jeg især det er brevene og dagbøgerne, som fungerer, mens de indsatte bidder af tv-manuskripterne ikke rigtig fangede mig eller bidrog med noget ekstra til historien.

Alt i alt var det dog et glædeligt gensyn, så jeg tror ikke, det varer længe, før også “Desperation” er klar til en genlæsning…

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Jeg må indrømme, at jeg husker “Regulatorerne” (og “Desperation” også) med nogen panderynken. De udkom vist i den periode, hvor jeg egentlig var blevet træt af King, men stadig læste hans bøger.
  Jeg må forsøge at tage mig sammen til at genlæse en af dem, hvis de ligefrem er til sådan søndagshygge :)
  Har du set filmen, forresten?

  Skrevet af Janus | 2. september, 2008, 17:15
 2. Jeg måtte opgive dem i sin tid. Og filmen…
  Naaaah!

  Skrevet af Zenia | 2. september, 2008, 18:03
 3. Ja, jeg har set Desperation. Ikke den bedste film, men langt fra så ringe som King filmatiseringer nogen gange er. Og nu har jeg også en lille svaghed for Ron Perlman :)

  Skrevet af Jette | 12. september, 2008, 16:21
 4. Er der nogen, der ved om regulatorerne er blevet filmatiseret :) ?

  Skrevet af Maya | 22. juni, 2009, 19:33