// du læser om...

Bøger

Jonas Wilmann: Smukke Anna

smukkeanna“Smukke Anna” er Wilmanns tredie bog – og mens “The End” og “Mutagen” begge var underholdende bøger med et øje for splat og gru, så er den her i en helt anden liga. Det meste af det horror, vi ser på dansk, går efter det filmiske (hvilket man forstår, for det er effektivt), men i “Smukke Anna” opbygges stemningen af ordene og ideerne, og det fungerer mindst lige så effektivt, når det gøres rigtigt. Hvad forfatteren gør her.

Historien foregår i Prag, og hovedpersonen er titlens Anna. Hun er roma og bor i byens nedlagte fabrikskvarter. Hendes far, Mihai,  kæmper for dagen og vejen og for at bevare sin stolthed, men han ved også, at datterens skønhed ikke er gået upåagtet hen, og nogle af byens mere lyssky elementer har kastet deres opmærksomhed på hende. Mihai gør, hvad han kan for at skjule Anna, men som forventet går det galt.

Anna havner i de forkerte kredse, men snart lærer hun også, at der skjuler sig andet bag mørket. Noget rækker ud til hende og fortæller hende, at hun er et instrument, en brik i et spil, der rækker langt tilbage i tiden, og hendes mål er blodet og hævnen.

Jeg føler lidt eftertoner af Clive Barker her – Wilmann har altid haft øje for blod og død, men denne gang toner han det ned og lægger det som et dystert tæppe for handlingen, og det giver altså en noget anden oplevelse end hans tidligere, mere actiondrevne værker. Her driver siderne af spænding, og Anna vakler mellem virkelighed og drøm. For naturligvis kan vi se, hvad der sker – men hvorfor sker det? Denne forklaring holdes tilbage til slutningen. Det gør vel  “Smukke Anna” til en art magisk realisme-horror, men uanset hvad i al fald en vellykket og stemningsfuld historie.

Det er Wilmanns tredie bog, og efter en udgivelse på forlaget Valeta er han tilbage som sin egen forlægger. Hvis dette er den nye retning, han har udstukket for sit forfatterskab, skal der ikke lyder andet end glade toner herfra. “Smukke Anna” var en positiv overraskelse og en helt anden læseoplevelse end forventet, en stramt fortalt lille historie, der dog lader sin dystre atmosfære udfolde sig. Anbefales.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. […] har allerede fået fine anmeldelser på både Horrorsiden og […]

    Skrevet af Smukke Anna udkommer i dag | 13. december, 2011, 20:52