// du læser om...

Bøger

Dennis Jürgensen: Kadaverjagt

kadaverjagtI 1991 skrev Dennis Jürgensen ”Kadavermarch”, som indtager en særstilling i dansk litteratur som den første danske zombie-roman. Den foregår i en verden (stærkt inspireret af Romeros zombie-film), hvor de døde er begyndt at vende tilbage til livet med en udpræget smag for menneskekød. Jürgensen tilsatte dog et decideret science fiction-element, idet grunden til (gen)opstandelsen er en livsforlængende medicin, LIFESUPPLY.

I 2006 kom så ”Kadaverjagt”, som er om ikke en fortsættelse, så da i al fald i samme univers. Der er tale om en kortroman, der udspiller sig på øen Anholt over syv dage. Det er en god og gedigen historie med en portion splat tilsat.

Vi følger den tidligere sømand Lorens, der starter sin søndag med, at en død mand forsøger at slå ham ihjel. Praktisk erfaring viser ham snart, at sådanne trusler kan afværges, hvis man tilføjer angriberen tilstrækkelig skade mod hovedet. Men desværre viser den levende døde sig ikke at være en enlig svale – Anholt er overrendt med zombier. Sammen med de øvrige overlevende må Lorens starte den udfordring, det er, at genskabe en form for system på øen og udrydde de trusler, der måtte strande der. Altimens verden går under omkring dem.

”Kadaverjagt” er en velskrevet og spændende lille sag, som egentlig lige så godt kunne have været udgivet i Jürgensens ”Black horror”-serie; indgangen er den samme: forfatteren tager en velkendt horror-formular (i dette tilfælde de overlevende kamp med de levende døde og hinanden) og genfortæller den med sine egne små drejninger. Så vi kender plottet (og kan for så vidt også nok forudsige, hvilken type slutning der venter), men Jürgensen kan sit stof så godt, at det ikke gør noget – Lorens har sin helt egen særegne stemme, der kører gennem fortællingen, og man trækkes ubesværet gennem teksten.

Mit eneste problem med bogen er faktisk sf-elementet, LIFESUPPLY, som virker lidt akavet og irriterende. Resten af bogen er holdt i en strengt realistisk tone, at det skurrer, når personerne begynder at snakke om futuriske storbyer andetsteds på kontinentet. Det er naturligvis en arv fra ”Kadavermarch”, og den holdes da også på et minimum. ”Kadaverjagt” kan sagtens stå på egne ben og kan anbefales, hvis man trænger til en hurtig omgang stemningsfuld undergangsdrama. Jürgensen leverer endnu en gang varen.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Man kan låne “Kadaverjagt” på http://www.netlydbog.dk MED lydeffekter! Jeg har selv kun hørt en bid af det, så jeg har endnu ikke nået at danne mig et overblik over om jeg synes det fungerer eller ej. Men sjovt lyder det – med zombie-stønnen og det hele:-)
  Andre der har hørt det hele med lydeffekter?

  Skrevet af Line Frømann | 11. februar, 2009, 08:58
 2. Jeg synes…………!

  Skrevet af sille | 30. september, 2009, 20:09
 3. Jeg synes Dennis Jurgensen styrer som forfatter

  Skrevet af sille | 30. september, 2009, 20:10
 4. hej dennis jeg synes du skriver nogne fantastiske bøger

  Skrevet af lukas | 22. oktober, 2009, 09:10