// du læser om...

Bøger

Biz: Paradise Lost (2006)

Jeg opstøvede denne besynderlige udgivelse sidste sommer. Dorés illustrationer til John Miltons ”Paradise Lost” genfortolket af Simon Bisley og udgivet på heavyrocker, Glenn Danzigs, forlag, Verotik. Jo, det lyder lidt broget, og det er det egentlig også, da Simon Bisley – ”Biz” blandt venner – mest er kendt fra pulpafdelingen. Hans epos om barbaren Sláine, utallige Lobo- og Dredd-udgivelser og Ninja Turtles dengang, de ikke var blevet artige endnu (Bodycount) er geniale hver især, men derfra og så til at illustrere til John Milton?

”Biz: Paradise Lost”, som den er betitlet, starter med et forord af redaktør, Glenn Danzig, der i vanlig ”larger than life”-stil slår fast, at meget er lært siden Dorés tid, så det var på tide med en opdatering af den faldne engel (underforstået at han og Bizzen har overgået Doré?). Samtidig brokker han sig lidt over, at Biz ikke duer til at overholde deadlines – man skulle tro, de kunne korrespondere privat om sådan noget!

Biz følger efter med et kort forord, der er spækket med en ubegribelig mængde udeladelsestegn og slang, (webspeak?) og man tænker, at han måske har illustreret lidt for meget Fraggin’ Lobo. Og nåjo, så fortæller han, at han ikke duer til at overholde deadlines.

For at opsummere mangler bogens indledning måske lidt, øh, format.

Hvad tegningerne angår, er mange af dem rigtig flotte, men det, man virkelig savner, er homogenitet. Biz skifter mellem at være relativt tro mod Dorés illustrationer og kammer så over i total tegneserieagtig stil.  Enkeltvist betragtet er de fleste tegninger flotte, og Bisley ER meget dygtig, men man savner fornemmelsen af et samlet værk.  

Se for eksempel den meget klassiske illustration af gud, der smider de oprørske engle ad helvede til, og sammenlign med den svulmende tegneserie-Eva ved siden af, hvor Biz er rendt tilbage til sin comfort zone. Jeg ville egentlig ikke have noget imod en total ”pulpet” version af ”Paradise lost”, men det, vi ser her, er simpelthen for ubeslutsomt.  

biz1

DSC01570

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Størst balance opnår Biz i den virkelig smukke fortolkning af Satan, der møder synd og død ved helvedes port (herunder) – havde det hele været sådan, havde vi haft at gøre med et mesterværk, der uden tvivl kunne leve op til Danzigs løfter i forordet.

Biz3

Noget, man også må brokke sig over i sådan en relativt dyr udgivelse, er den totale mangel på finish. Margenerne flyver rundt, visse billeder går helt til skærekanten, og nogle er sågar ufølsomt skåret af, så dele af billedet mangler! Der er deciderede, kritiske dryp i laveringerne her og der og værst af alt ses teksten ”Blue line pro book” (blokkens mærkat) oppe i venstre side af illustrationen af Gud, der forviser englene. Sjusk!

”Biz: Paradise lost” er et interessant, måske endda sympatisk, misfoster at have stående i sin samling – det er blandingen af sjusk og stærke kræfter, der får en næsten videnskabelig interesse op i læseren, og, trods alt, har man virkelig svært ved at fortryde købet.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

Der er lukket for kommentarer.