// du læser om...

Bøger

Mathias F. Clasen: Drager, damer og dæmoner – en guide til Dennis Jürgensens univers

For åbenhedens skyld må jeg hellere indlede med at sige, at jeg aldrig har mødt Mathias Clasen, men nogle mails er det dog blevet til, og han er medskribent på Horrorsiden; så det er muligt, at jeg er forudindstillet til at kunne lide hans gennemgang af Dennis Jürgensens forfatterskab. Ikke desto mindre vil jeg dog sige lige ud, at jeg havde stor fornøjelse med ”Drager, damer og dæmoner”, af flere grunde.

Jeg har ikke læst Jürgensens bøger i mange år – egentlig ikke på grund af manglende lyst, men snarere fordi forfatterskabet er kortsluttet i min hjerne. Jeg voksede op med hans bøger og tyggede mig igennem Freddy-historierne og alt det andet som knægt – men i takt med, at Jürgensen er begyndt at skrive mere voksne bøger, er han i mit inderste forblevet i kassen med grillbar, neonfarver og andet, der hører de forgangne år til. Jeg har simpelthen ikke kunnet starte på hans bøger, fordi billederne af Lovecraft-inspirerede afskyeligheder og Freddys langskyggede kasket ganske enkelt ikke kunne eksistere side om side.

Så Clasens bog var for mig et forsøg på at exorcere mindet om Jürgensens bøger ud, så der kunne blive plads til alle de ulæste. Lige præcis exorcismen lykkedes ikke, for i stedet blev det bl.a. til en fornøjelig tur ned ad memory lane.

Bogen er inddelt i tre: en teoretisk baggrund om genrerne (der fokuseres hovedsageligt på horror, men både sf og fantasy trækkes naturligvis også frem i lyset, da Jürgensen næsten udelukkende skriver inden for de fantastiske genrer); en gennemgang af samtlige af Jürgensens bøger (indtil 2002, hvor D,d&d udkom) og til sidste en række interviews med bogens emne om forskellige aspekter af forfatterskabet.

Første del er en behageligt velskrevet indføring i horrorgenren med et hurtigt oprids af de vigtigste (for forfatterskabet) historiske værker (såsom EC Comics), de fantastiske genrer og populærkulturen generelt. For mig personlig en god genopfriskning af noget, som det er længe siden, jeg har læst. Og Clasen er ligefrem: Jürgensen er ikke dyblitterær (gudskelov), men derfor kan der sagtens trækkes mange linier og findes en rød tråd i forfatterskabet. Det gør han med øje for detaljerne.

Anden del af bogen var for mig en øjenåbner – det gik op for mig, lige præcis hvor mange af Jürgensens bøger jeg havde læst, og hvor dybt de har lagret sig i min hukommelse. De fleste af de omtalte værker krævede ikke mere end få liniers referat, førend billederne sprang frem fra hukommelsens dyb. Det er yderst fornøjelig læsning – men jeg måtte dog springe visse bøger over, simpelthen fordi der afsløres slutninger, og visse af titlerne er kommet på min liste over bøger, der skal læses.

Det første, der egentlig springer i øjnene i denne del af bogen, er, at Clasen konsekvent omtaler Jürgensen som Dennis, hvilket virker sært familiært. Men i takt med at jeg genoplevede bøgerne, gav det god mening – der er en uprætentiøs tone over dem alle, og man har egentlig ikke svært ved at forestille sig forfatteren som én, man er på fornavn med.

Det eneste, jeg studsede over her, var, at de to første dele er meget adskilte. Clasen gennemgår teori i første del, som han gentager i anden del. Det giver lidt ekstra fyld, hvis man læser bogen fra ende til anden, men gør den nok også mere brugbar, hvis man skal bruge noget stof om enkelte af bøgerne.

Sidste del er måske nok den, der vil tiltrække flest fans (for ligesom at høre ordene fra hestens egen mund), men der er nu masser af godt at hente i hele bogen. Især kan den bruges både som en let intro til horrorgenren og (selvfølgelig) Jürgensens forfatterskab – eller som en hyggelig kaminpassiar om de bøger, man voksede op med, hvis man er fra min generation. Det er yderst sjældent, jeg læser faglitteratur (der er altid en god historie, der kommer i vejen), men tiden var nu godt givet ud her. Jeg følte mig underholdt og oplyst, og selv om jeg måske ikke helt har sluppet mit billede af Dennis Jürgensen, er jeg dog klar på at læse nogle af hans nyere værker.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. […] Mathias F. Clasen: Drager, damer og dæmoner – en guide til Dennis Jürgensens univers […]

    Skrevet af Dennis Jürgensen: Tingen i cellen | Horrorsiden | 26. oktober, 2008, 16:16
  2. […] at have læst Clasens bog om Dennis Jürgensen var det naturlige næste skridt at gå til Jürgensens bøger – og ”Tingen […]

    Skrevet af Dennis Jürgensen: Tingen i cellen | Den elektriske kanin | 26. oktober, 2008, 17:14
  3. […] er normalt ikke meget for biografier (den eneste, jeg har læst i mange år, er Clasens bog om Dennis Jürgensen, som egentlig handler mere om forfatterskabet end personen) – men historien om Børge Outze kildrer […]

    Skrevet af Outze i krig » 42 | 30. marts, 2009, 09:47
  4. […] er normalt ikke meget for biografier (den eneste, jeg har læst i mange år, er Clasens bog om Dennis Jürgensen, som egentlig handler mere om forfatterskabet end personen) – men historien om Børge Outze […]

    Skrevet af Outze i krig | Horsens kommunes biblioteker | 28. maj, 2013, 13:15