Fra Scifisiden. Se også Thomas Strømsholts anmeldelse af hele “Adam Hart“.
Adam Harts opdagelser
“Adam Harts opdagelser” blev første gang udgivet i 1972 og blev første bog ud af fire med Adam Hart som hovedperson (og Victor Janis som hans krønikeskriver). Nu har en ENW-fan ved navn Frank Prause Brahe gjort et stort stykke arbejde og i samarbejde med Borgen fået samlet samtlige bøger plus en helt nyskrevet under titlen “Adam Hart”. “Adam Harts opdagelser” er en groft underholdende lille novellesamling, som introducerer seriens hovedpersoner og slår nogle temaer an.
Fortælleren er Victor Janis, der dog får én ting ud af sit filosofi-studium: han møder den lettere arrogante og ganske distræte, men også superintelligente Adam Hart, en okkult Sherlock Holmes til Janis mere tilbagetrukne Watson. I novellen “Så skal han fly jer” mødes de to og drager af sted på ferie i England, hvor de i et antikvariat falder over en afhændet bogsamling, som rummer et mysterium ud over det sædvanlige. Det er en veldrejet lille gåde, fulgt af et overnaturligt spektakel og en slutning, der giver et nik i retning af klassiske skæbnefortællinger.
Der følger fire noveller, som bringer vor to hovedpersoner vidt omkring, fra Sydamerika til det indre univers, fra umenneskelige intelligenser til de udøde. De er blandt forfatterens tidlige værker (ENW optræder selv i en af dem, i færd med at skrive debuten “Dialog om det 21. århundredes to vigtigste verdenssystemer”) og derfor naturligvis markant anderledes fra senere murstensværker – men helt ærligt klæder den korte form ham her, for novellerne sprudler hele vejen igennem. Det er muligvis Neutzsky-Wulff light, men dog mere end de begavede gymnasieskriverier, han selv betegner dem som i forordet. På den måde kan man håbe, at nye læsere vil opdage forfatterskabet her og se sig i stand til at fortsætte med de tungere værker – det kan dog være svært, idet “Adam Hart” kun er udgivet i 500 eksemplarer, og de gamle udgaver er svære at få fat i (så man bør være hurtig ved boghandleren).
Den samlede Adam Hart er nemlig en fanudgivelse, som tidligere nævnt – så den stråler måske af entusiasme, men samtidig er der nogle valg, man må skæve lidt til. Formatet er A4, hvilket virker lidt akavet – og teksten i to spalter. Og bøgerne er illustreret med Photoshop-behandlede billeder – ikke altid lige vellykkede, men dog bedre end de oprindelige illustrationer til “Adam Harts opdagelser”. Om ikke andet gør alt dette, at det er en bog, der stikker ud fra mængden, på godt og ondt.
På bagsiden nævnes et slægtskab med X-Files; personligt tænkte jeg dog mere på den italienske horrortegneserie “Dylan Dog”, som vi stiftede et kort bekendtskab med på dansk. Der er den samme blanding af horror-staffage, sort humor og action.
De resterende bøger i Adam Hart-sagaen vil løbende blive anmeldt.
Kommentarer
Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.
Der er lukket for kommentarer.