// du læser om...

Audio

Det uhyggelige

Rasmus Horskjær er jeg tidligere stødt på i forbindelse med science fiction radiospillet Reservatet, og det tegner godt for dramaserien Det uhyggelige, som jeg lige har downloadet fra dr.dk.

Mennesket har alle dage skabt mytiske skræk-figurer. Vampyrer, varulve, børn besat af djævlen. Monstre som i alle tilfælde er symboler på noget andet.

For vi har nemmere ved at rumme en historie om en vampyr end historien om en pædofil, eller en historie om en varulv er mere spiselig end fortællingen om en massemorder.

“Uhyggeligt er alt det, der burde være forblevet hemmeligt, men som er trådt frem”, det mener Freud i sin berømte artikel “Det Uhyggelige” fra 1919.

Vores fantasi lader sig stimulere af det uhyggelige, fordi der er tale om en form for identifikation med det, som består af både lyst og ulyst. Denne genkendelse er en identifikation med offeret og samtidig med monsteret, for når vi møder det fortrængte, er vi selv både offer og bøddel.

Det er det den nye radio dramaserie “Det Uhyggelige” handler om.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. ARG hvorfor kan jeg ikke bare få lov til at downloade det podcast! Har ikke itunes og det andet har jeg aldrig hørt om.

  Skrevet af Mike D. | 12. juni, 2010, 00:08
 2. DRs podcast er ikke altid lige logisk opbygget – men gå ind her: http://www.dr.dk/P1/Fiktion/Detuhyggelige/20100517133220.htm
  Der er en liste over afsnittene, hvor man kan downloade dem normalt – uden iTunes og hvad ved jeg.

  Skrevet af Janus | 12. juni, 2010, 07:49
 3. Fail fra min side at jeg ikke kunne finde det selv :D

  Men mange tak :D

  Skrevet af Mike D. | 12. juni, 2010, 09:46
 4. Kewl! Tak for tippet! Dem vil jeg fluks hente.

  Men hvor er jeg da bare træt af, at høre den udslidte psykoanalytiske tilgang til horror blive hevet frem af hatten som forklaringsmodel. De burde have balleprygl med en våd søndagsberlinger.

  Skrevet af Thomsen | 14. juni, 2010, 13:34
 5. Props til Thomsen for den kommentar. Horror har ikke brug for at blive forklaret. Genreryttere og overanalytikere kryb tilbage til jeres hul … og bliv der.

  Skrevet af Jonas Wilmann | 14. juni, 2010, 15:14
 6. Jeg er højlydt enig :)

  Jeg hørte første del af “Blodsugeren” i dag – sjov tilgang til vampyren, men jeg ved ikke helt, om det holder hele historien igennem.

  Skrevet af Janus | 14. juni, 2010, 16:47
 7. Nu har jeg også hørt første afsnit. Jeg forstår ikke helt hvorfor det hedder “det uhyggelige”, det skulle hellere hedde “det kedelige”. Gimmicken med at sidestille vampyren med den pædofile får en til at trække på smilebåndet i ca. fem sekunder og så er der ikke meget mere at glæde sig over.

  Skrevet af Jonas Wilmann | 14. juni, 2010, 18:47
 8. Jeg fik hørt det færdig her til morgen – og er beklageligvis enig. De første fire-fem minutte er ganske godt skruet sammen, men i sidste ende er det bare en gimmick, og den holder altså ikke til 25 minutters historie.

  Skrevet af Janus | 15. juni, 2010, 11:50
 9. […] et tip fra Jette – P1′s sidste forsøg udi horror var ærligt talt ikke imponerende, men nu er der en ny række udsendelser at finde på dr.dk under […]

  Skrevet af Gys på P1 | Horrorsiden | 20. juli, 2010, 16:43