// du læser om...

TV

Being Human, sæson 1

beinghumanJeg vidste hele tre ting om “Being Human”, før vi smed den i afspilleren for lige at se et enkelt afsnit:

 1. Den er britisk (hvilket er et stort plus)
 2. På omslaget beskrives den som “Buffy” møder “Venner” (hvilket kunne gå begge veje)
 3. Der er en amerikansk udgave på vej (hvilket med høj sandsynlighed bliver forfærdeligt, uanset hvordan den britiske udgave end måtte være).

Så der var ikke nogle særlige forventninger, da vi startede på serien. Første sæson byder på seks afsnit af cirka en times varighed hver, og vi slugte sidste afsnit næste dag over middag. “Being Human” var med andre ord en meget, meget positiv overraskelse af den slags, det var svært at give slip på.

Vi følger tre (tilsyneladende) unge bofæller: en vampyr, der er gået på vandvognen og forsøger at blive en del af menneskeheden; en varulv, der ser sine månedlige skift som en forbandelse og i det hele taget har voldsomme selvværdsproblemer; og et spøgelse, der hjemsøger huset, de bor i, fordi hun døde der og har nogle uafsluttede sager, som ikke engang hun selv kender til.

Det lyder lidt som oplægget til en punchline med badabing på trommerne, og humoren fylder da også en god del i serien – men det afbalanceres med historier, der tager personerne alvorligt, tilsat en god del melodrama. Mens de tre kæmper med deres problemer i huset, sker der ting i vampyrmiljøet – de mobiliserer og pønser på skumle ting.

Uden på nogen måde at sammenligne (udover måske at lægge tryk på det britiske islæt) har “Being Human” noget af det samme, som gør “Dr Who” så seværdig. Den tør blande fjoget humor med horror og socialrealisme samt en god del patos; og den formår både at fortælle en overordnet historie, mens hvert afsnit fortæller en afsluttet historie. Det er måske ikke så overvældende skræmmende, hvis det er det, man ønsker af sin horror, men det er gribende og spændende og underholdende på en og samme tid. Og det kan anbefales på et varmeste.

Vi har allerede bestilt sæson 2. Sæson 3 ser ikke umiddelbart ud til at være i dansk distribution endnu, men det har bare at være op over.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Hm… jeg fristes til at skrive den på den (alt for) lange liste af serier, jeg godt vil se. Den lyder interessant :-)

  Skrevet af Piskeriset | 3. juni, 2011, 18:49
 2. Gør det, gør det :)
  Jeg håber, sæson 2 kan holde niveauet. Den afventes med spænding.

  Skrevet af Janus | 4. juni, 2011, 08:06
 3. Uh, lyder spændende – den ryger vist også på min must-see liste;-D

  Skrevet af Line Frømann | 6. juni, 2011, 12:26
 4. Lyder så spændende at jeg må se den og heldigvis ligger mit bibliotek ligger inde med den :)

  Skrevet af Mie | 8. juni, 2011, 22:00
 5. Advarsel: Negativ rant.
  Nu har jeg set første sæson og er fyldt med undren over seriens popularitet. Jeg har næsten hovedpine over at rulle så meget med øjnene.
  Spøgelset og varulven er totalt ynkelige og vampyren er snorrrk. Hvis man overhovedet kan kalde ham vampyr. Han kan tåle sollys, han drikker aldrig blod, han kan ikke skifte form og han er ligeså sofistikeret som en forkælet teenager.
  Problematikkerne er set en million gange før, men de bliver ikke løst på nogen ny eller interessant måde.

  Det var måske blevet en fed totimers film. Men nu er jeg også en mand i trediverne, og denne serie er helt klart til yngre kvinder ;-)

  Skrevet af Frederik | 18. juni, 2011, 11:53