// du læser om...

Kunst

Frankenstein vil have sex

Den plakat havde jeg gerne i samlingen. Ikke fordi jeg tænder specielt på reanimeret nekrofili eller noget, men fordi den kun eksisterer i ét kendt eksemplar og ser ud til at blive den dyreste filmplakat nogensinde.

Der er tale om en teaserplakat til John Whales “The Bride of Frankenstein” fra 1935. Den bliver snart sat til salg og forventer at indbringe 700.000 dollar mod den tidligere rekordindehavers 453.500 dollar – det var sjovt nok også Karloff, dengang i “The Mummy”. Jeg er ret vild med, hvordan plakaten understreger bogens egentlig ret tydelige krav om sex (“If you deny me my wedding night… I shall be with you on yours!” –> “I demand a mate!”).

Of the three one sheet designs originally produced for in-theatre promotion for The Bride of Frankenstein, this only known Teaser (Advance) poster boasts the most powerful image of the lot. With it’s brilliant cherry red printing combined with the shocking image of The Monster in torn, burned clothing, shackled and chained to a heavy chair with rays of energy and light bursting behind, it simply does not get any better. The compelling tagline “I DEMAND A MATE” arguably provocative given the time, is further enhanced by challenging the reader with “WHO will be THE BRIDE OF FRANKENSTEIN” and “WHO will dare?”

The History Blog via io9

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Hehe – dansklæreren i mig er altså nødt til at rette din titel.

  Frankensteins *monster* vil have sex.

  Jeg kan se at de originale engelsk tags også omtaler Frankenstein som uhyret, men det er jo noget sjusk!

  ;-p

  Kamp

  Skrevet af Michael Kamp | 26. oktober, 2010, 16:19
 2. Dammit, du har ret. Det er endda noget, jeg selv plejer at rette folk i – pinligt!

  Skrevet af Janus | 26. oktober, 2010, 16:32
 3. “The Mummy” er kun rekordhaveren for dyreste plakat solgt på en auktion.

  Den rigtige rekord for verdens dyreste filmplakat tilhører en tysk “three-sheet” (international version) fra Fritz Langs “Metropolis”. Den blev solgt i en privat handel formidlet af Reel Gallery i London til Ken Schacter fra majesticposters.com for $690.000 i 2005-6.

  Det særlige ved den internationale version af plakaten er, at den ikke indeholder credist – i modsætning til den normale udgave til det tyske hjemmemarked. Der eksisterer vistnok kun et par stykker af den internationale version og 3-4 af den tyske, hvilket er en del flere, end der eksisterer af mange Universal horror-titler. Men kun én, måske to, af Metropolis-plakaterne er i privateje.

  Jeg vil blive meget forbavset, hvis Todd Harbours “Bride of Frankenstein”-teaser slår rekorden, for økonomien er simpelthen ikke til det. Det er købers marked, og flere meget sjældne plakater har været til salg de sidste halvandet år uden at opnå tidligere tiders enorme priser. Desuden er Universal-plakaterne en smule skæmmet af en svindelsag sidste år, hvor det blev opdaget, at en kendt samler havde fået lavet kopier af en række sjældne horrorplakater og byttet og solgt dem videre til andre uvidende samlere for millionbeløb.

  Men selvfølgelig, man skal aldrig sige aldrig… det er en smuk plakat, og jeg ville da gerne have den hængende. :-)

  Skrevet af Thomsen | 28. oktober, 2010, 17:01
 4. God rettelse. Og nok en god pointe med økonomien.

  Skrevet af Janus Andersen | 28. oktober, 2010, 18:28
 5. Plakaten solgte desværre ikke – på trods af seriøse bud. Mindsteprisen var simpelthen for høj.

  Så skulle man ligge inde med $717.000, man ikke lige ved, hvad man skal bruge til, så er der altså stadigvæk mulighed for at få fingre i et unikt stykke filmhistorie:

  [url]http://movieposters.ha.com/common/view_item.php?Sale_No=7029&LotIdNo=119001/[url]

  Skrevet af Thomsen | 18. november, 2010, 13:29