// du læser om...

Film

Nærkontakt med ånder – Poltergeist (1982)

poltergeist25bigInstruktion: Tobe Hooper
Manuskript: Steven Spielberg

– Sweetheart, last night, when you said ”They’re here” …
– Can I take my goldfish to school?
– Sweetheart, do you remember last night when you woke up, and you said “They’re here”?
– Uh-huh.
– Well, who did you mean?
– The TV People.
[…]
– TV people?
– Uh-huh.
– Do you see them?
– Uh-uh. Do you?
– Uh-uh.

Efter successen med CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND (1977) ville Columbia Pictures have en efterfølger. Steven Spielberg, der ikke var interesseret, foreslog i stedet en lavbudget sf-horror med arbejdstitlen WATCH THE SKIES, senere omdøbt til NIGHT SKIES.

Rumvæsnerne vender tilbage, men denne gang opfører de ikke et lys- og musikshow. I en bog af ufologen J. Allen Hynek havde Spielberg læst om en famile, der i 1955 var blevet terroriseret af rumvæsner på deres gård i Kentucky. Mens familen blev holdt indespærret, fornøjede rumvæsnerne sig med at dissekere kvæget – det første kendte tilfælde af ”cattle mutilations”.

I oplægget til NIGHT SKIES leder elleve ekstraterrestrielle væsner efter bevidste arter blandt gårdens dyr, hvilket åbenbart involverer dissektion. De begynder med kyllinger og kvæg, men snart vender de deres opmærksomhed mod familien. Med Spielberg som producent blev en manuskriptforfatter og instruktør hyret.

Selve indspilningen af filmen blev udsat til efter RAIDERS OF THE LOST ARK (1981). Men så fik Spielberg en anden idé – han ville hellere fortælle en historie om en familie, der får besøg af et venligt og nuttet rumvæsen. Inden Spielberg gik i gang med E. T. THE EXTRA-TERRESTRIAL (1982), forelagde han NIGHT SKIES for MGM.

Ud over at producere filmen ville han eventuelt selv stå for manuskriptet. I mellemtiden havde han udskiftet de uvenlige rumvæsner med uvenlige spøgelser. Ifølge Tobe Hooper, instruktøren af den uforlignelige THE TEXAS CHAIN SAW MASSACRE (1974), var det dog ikke Spielbergs påfund.

Hooper var nemlig ved at lægge sidste hånd på slasherfilmen THE FUN HOUSE (1981), i hvilken forbindelse han var flyttet ind på Robert Wises (THE HAUNTING 1963) gamle kontor på Universal. Der fandt han en bog om overnaturlige fænomener, som inspirerede ham til at foreslå Spielberg, at de ændrede NIGHT SKIES til en gyserfilm om en forstadsfamilie terroriseret af ånder.

Hvor meget Spielberg blandede sig i instruktionen af POLTERGEIST er et andet omdiskuteret spørgsmål, men ikke nær så interessant som plottets tilblivelseshistorie. At erstatte ekstraterrestrielle væsner med spøgelser og paranormale fænomener er jo oplagt, ligesom E. T. også har klare træk til fælles med nissen.

poltergeist-thumbI begyndelsen er spøgelserne i familien Freelings forstadshjem tilsyneladende venlige. Kun fem-årige Carol Anne (Heather O’Rouke) mærker noget til deres tilstedeværelse, idet de kommunikerer med hende gennem fjernsynets statiske støj. Et underligt jordskælv og et underholdende poltergeistfænomen senere, tager handlingen dog en ubehagelig drejning.

Et gammelt træ rækker ind i børneværelset og snupper Carol Annes ængstelige bror. Mens far, mor og storesøster har travlt med at redde drengen, sidder Carol Anne alene tilbage i værelset, et let bytte for ånderne i skabet. Hun bliver simpelthen suget ind i skabet eller rettere ind i en anden dimension. Resten af familien søger forgæves efter hende, indtil de hører hendes stemme gennem fjernsynet.

poltergeistIf there’s something strange in your neighborhood, who ya gonna call? Nej, ikke GHOSTBUSTERS (1984) men en gruppe parapsykologer, som derefter tilkalder mediet Tangina Barrons (Zelda Rubinstein), der har en forklaring på det hele. På dette tidspunkt har familien Freeling opdaget, at de bor på ”ancient burial ground”. Effekterne er generelt overbevisende, men som vi nærmer os slutningen, får den ikke så lidt.

Der er masser af ektoplasma, men helt galt går det, da ”the Beast” stikker hovedet ud af skabet. Optakten var ellers stilfuld og uhyggelig. Det er jo ikke blot Carol Anne, der sidder foran fjernsynet, vi gør det det samme. Selve slutscenen er dog spektakulær, huset krummer simpelt hen ind i sig selv, som blev det fortæret af et sort hul.

Den urealiserede film NIGHT SKIES skød altså to tvillingeskud, som på sin vis handler om det samme. Ifølge David Hughes, forfatter til THE GREATEST SCI-FI MOVIES NEVER MADE (2008), har Spielberg forlængst droppet den oprindelige idé. Men som Hughes gør opmærksom på, fik vi faktisk historien om bondefamilien og de terroriserende rumvæsner med Shyamalans SIGNS (2002).

poltergeist_pics

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. Jeg havde faktisk glemt, hvor mange detaljer fra den film der stadig spøger i mit hovede. På en eller anden måde har jeg fået den katalogiseret som puttenuttet, men den slog jo faktisk ret hårdt, da jeg så den oprindelig.
    Den kan vist godt trænge til et gensyn.

    Skrevet af Janus Andersen | 29. september, 2009, 19:43
  2. Jeg genså fornylig alle tre Poltergeist film, og især de to første holder endnu efter min mening

    Skrevet af Jette | 1. oktober, 2009, 06:53