// du læser om...

Bøger

Velkommen til dybet, redigeret af Mathias Clasen

velkommentildybetDen her burde jeg naturligvis have haft fat i for længe siden, men gode ting kommer til den, der venter. Og “Velkommen til dybet” er en god ting.

Antologien rummer 14 noveller plus en kort guide til genren af redaktøren. Samlingen opstod som en konkurrence, hvor man kunne “repræsentere” en hjemmeside, så der er læsere af Horrorsiden blandt siderne her – fem styks: Nick Clausen med en stram lille skæbnefortælling, Nikolaj Højberg med en superb undergangshistorie, Lars Ahn med sin sædvanlige evne til at bygge op, Thomas Strømsholt med stemning flydende ud over siderne og et nyt navn, Freddy E. Silva, med en klassisk og vellykket novelle, der leger med læserens forventninger.

Disse noveller alene er naturligvis hele bogen værd. Men jeg er måske forudindtaget ;)

Niveauet er dog højt hele vejen igennem. Man mærker, at der har været mange deltagere, og Mathiasen Clasen har kunnet pillet de gode tekster ud til den endelige bog. Så der er en del kendte navne imellem, mens heldigvis også plads til et par nye. Clasen har tydeligvis også forsøgt at samle et bredt spektrum af fortællinger, så man får serveret en god vifte på bogens 286 sider.

“Velkommen til dybet” er et tegn på, at horrorgenren har det godt i disse dage – vi har udøvere, der leverer kvalitet, og vi har formidlere som Clasen, der vil samle det. Tilsæt et forlag til at udgive, og vi har en lille perle mellem hænderne.

Skal jeg endelig forsøge at komme med lidt kritik, må det nok være, at der niveaumæssigt kan være noget langt mellem historierne. Nogle virker henvendt til yngre læsere, mens andre helt klart kræver en voksen læser for at give det fulde udbytte. Men det er en mindre indvending, og skal jeg være ærlig, var nogle af min ungdoms mest virkningsfulde horrorhistorier dem, hvor jeg måske ikke forstod et hele. Horror må gerne omhandle det ufattelige på flere måder.

Og mange af historier heri kommer til at leve i lang tid hos læserne – ikke fordi de er uforståelige, men fordi de er godt fortalte. Et par personlige favoritter må være Nikolaj Højbergs “Sommerfrost” (en smuk binding fra det helt hverdagsagtige til det helt store), Martin Schjönnings “Anonymt bidrag” (som vel er en slags dyster magisk realisme) og Teddy Vorks “Isolde” (der med stor succes opdaterer et klassisk tema). Et ekstra nik skal der også gå til Michael Kamps bonusnovelle, der er en velkendt historie, men gør det så godt,.

Kort sagt om “Velkommen til dybet”? Læs den, det er dansk horror, når det er bedst.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. […] fortæller, så har antologien Velkommen til dybet får endnu en anmeldelse, denne gang på Horrorsiden.dk. Der er tale en temmelig positiv en af slagsen (hvilket ikke kan overraske nogen, da der er tale om […]

    Skrevet af Endnu en anmeldelse til Velkommen til dybet » Nikolaj Højberg | 30. maj, 2011, 11:05