// du læser om...

Bøger

Storm Front

Jeg blev ret hooked af Dead Beat (som jeg kom til at lægge på fanzine.dk i stedet for her på siden), så jeg gik direkte til første bind i Dresden Files – og har faktisk også læst toeren. Det er typen af bøger, som man tager med til frokost for lige at snuppe et par sider til, mens ens kolleger er voksne og læser aviser.

stormfront1.jpgJim Butcher: Storm Front

“Storm Front” er den første bog i de snart ganske omfattende “Dresden Files”. Den gennemgående person er troldmanden og privatdetektiven Harry Dresden, og det gennemgående plot er: slemme ting sker, og det går ud over vor helt.

Dresden introduceres som den typiske privatdetektiv siden Chandler – han har ingen penge, bliver ikke taget alvorligt af politiet og klarer sig igennem på sin kyniske humor. Og en dame i nød vandrer ind gennem døren og giver ham en sag, der virker enkel (en forsvundet ægtemand), men snart bliver mere og mere kompliceret. Da Harry er den eneste troldmand i telefonbogen, er hun kommet til ham, fordi ægtemanden var begyndt at eksperimentere med magi – af den sorte slags.

Det er dog ikke den eneste overnaturlige kriminelle hændelse i Chicago. Et par – midt i en vis intim affære – er blevet slået ihjel ved, at deres hjerter er blevet flået ud af kroppene; der er tydeligvis magi med i spillet, og Dresdens kontakt i politiet får ham trukket ind i sagen. Og samtidig bryder der krig ud i gaderne mellem de lokale narkohandlere – og også her viser magien sit ansigt.

Harry Dresden går en travl tid i møde.

Dresden-bøgerne er vist, hvad man kalder en “guilty pleasure” – de er på ingen måde stor litteratur, men de er svære at lægge fra sig. Dresden er et underholdende bekendtskab – den sædvanlige hårdkogte helt, som her iblandes en stivnakket moral, der kommer af omgangen med magi. Magi dannes af livet – selve ideen om, at den kan bruges til at slå ham ihjel, er forbudt ved dødsstraf af The White Council, et ultrahemmelig troldmandsråd, som ikke alle er lige glade for Dresden; men det rører ham mindre end hans egen afsky ved tanken om at dræbe på denne måde. Det er ham inderligt imod, og selve imod de største odds går han til opgaven i et forsøg på at redde alt og alle. Det lægger op til masser af gode cliffhangere og situationer, der virker umulige at overleve. Og Dresden går selvfølgelig mere eller mindre oprejst fra dem alle, mere og mere medtaget – i en noget slingrende kurs mod det klimaks, som vi ved må komme, hvor alle bogens detaljer falder sammen med et brag.

Og et brag får man. Butcher forstår at hælde på lige til kanten, så man lige snupper et par sider til. De kan klart anbefales, hvis man trænger til gedigen underholdning.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Er der nogen der har set den kortlivede tv-serie, bygget på bøgerne?

  http://www.imdb.com/title/tt0486657/

  Skrevet af filoffen | 16. januar, 2008, 00:12
 2. Synes ellers at det var dejligt forfriskende med anmeldelsen på Fanzine :)

  Spørgsmål: Er der nogen der kender Butchers Codex Alera

  Skrevet af Zenia | 16. januar, 2008, 10:01
 3. Jeg har flere gange kigget på denne serie his min lokale bog-pusher (og har fået den varmt anbefalet af selvsamme), men han har drejet nøglen om i sin fysiske butik, og er ikke kommet ordentligt på plads med sin online-butik endnu… Men helt klart en af fremtidens must-reads!!!

  Skrevet af Jakob | 16. januar, 2008, 15:46
 4. […] aldrig. Hvis denne første bog er beskrivende for serien, virker de ærligt talt som Jim Butchers Harry Dresden-serie – bare uden humor, spændingskurve og alt det, der gør dem noget ved at læse. 17. august […]

  Skrevet af F. Paul Wilson: The Tomb | Horrorsiden | 17. august, 2008, 20:15