// du læser om...

Bøger

Kvinden fra Sáez

Kvinden fra SaezKvinden fra Sáez
Grete Roulund

Borgen, 2000. Forside: Lars Rosenquist Bech-Jessen

Rodney Shea – blot kalder Shea – er en typisk Roulund-helt, eller rettere antihelt.

Han er retsmediciner – en blandt alt for mange, for hvad nu hvis præsident bliver snigmyrdet – i et fiktiv, mellemamerikansk land. Her lever han et roligt, tilbagetrukket liv uden de store bekymringer eller følelser. Han er tiltrukket af sin assistent, men også så grebet af apati, at han sandsynligvis aldrig vil gøre noget ved det.

Så bliver hans søsters dreng pludselig tørret af på ham – og da Steve ankommer, viser han sig at være en vred 17-årig, hvis eneste bagage er hunden Butch og dennes mad. Det bliver begyndelsen til enden på Sheas liv, som han kender det. Butch skræmmer hans husholderske væk, men snart melder den unge kvinde Julie Flynn sig dog i hendes sted. Hun er smuk, lettere fraværende og assistent til forfatteren Peter Koening. En kort overgang vakler Shea mellem fornemmelsen af undergang og troen på, at det nok skal gå.

Så finder man en død kvinde i en nærliggende sø. Det viser sig at være Julie Flynn; men liget har ligget der mindst et år.

Det er ganske sigende, at Roulund har valgt en retsmediciner som fokus for sin dystre fortælling, for hendes formål er at åbne sine personer og udstille deres sorte, blodige indre. Og det gør hun køligt og konstaterende. Til tider føler man sig som Dante, der trasker bag ved Vergil, mens denne udstiller alverdens pinsler.

“Kvinden fra Sáez” er en gedigen blanding af horror og krimi. På den ene side er der forbrydelsen, som skal opklares, men på den anden side historien om Shea, hvis liv har hængt sammen med den dødes kvindes, al den stund hun har færdedes i hans hus. Det er et portræt af hans omstændeligt opbyggede hverdag, der falder fra hinanden.

Det er ikke horror forstået på den måde, at der på noget tidspunkt bliver råbt bøh. Julie Flynn spøger for så vidt gennem det meste af bogen i Sheas bevidsthed, men den egentlige status af den person, som befandt sig i hans hjem, bliver klogelig holdt i skyggerne. Roulund trækker læseren ind i bogen og videre frem til slutningen ved at lade det være én lang nedstigning i mørket med håbet om, at der må være en eller anden form for lys ved enden. Om der er det, skal være usagt, men “Kvinden fra Sáez” er så eminent fortalt, at den burde være af interesse for yndere af både horror og krimi såvel som folk, der blot vil stifte bekendtskab med et unikt dansk forfatterskab.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

Der er lukket for kommentarer.