// du læser om...

Bøger

Gamle Horror-zines 2: Lars Kramhøft-blade

House of the Re-Animator 1House of the Re-Animator 2

Lars Kramhøft blev for nylig (host host) vinder af den Danske Horror-pris med sin tegneserie Made Flesh, sammen med Tom Kristensen. Et kort blik på hans hjemmeside lader læseren vide at det ikke er hans debut, men at han har berørt fan-miljøet via Thomas Winthers fanzine Nyarlathotep. Men nu hvor Lars er ved at få nørd-fame slipper han selvfølgelig ikke så let! Lad os tage tilbage til de tiHouse of the Re-Animator 3dligere 2000’ere, og kigge på fanzines.

Lars har nemlig været fan-ed. For før der var noget der hed “Ondskabens Flydende Vatikan”, så var der nemlig House of the Re-Animator. Det var en sort/hvid-tegneserie om videnskabsmanden KB, hvis udseende giver mindelser om en barsk mumitrold, hans assistent aben Zombo, samt spøgelseskvinden Elisa Deville. De har så små, overnaturlige eventyr lidt à la Dylan Dog. I stedet for at være den slags rodede, forvirrende stileksperimenter som undergrundstegneserier altid har været, indeholdt hvert nummer en humoristisk gyser-historie, med den slags ironiske referencer til andre værker (såsom Hellboy og Lovecraft), som var så tidstypiske for 2000’erne. Og det var virkelig godt, for hvad det var. Både i tone og streg mindede det om en rå og mere upretentiøs version af Mårdøn Smets Hieronimus Borsch.

House of the Re-Animator 4House of the Re-Animator 5

Den gennemgående historie om nazister der leger med okkulte kræfter er selvfølgelig dødere end disco, men der er et sjovt spil i mellem hovedpersonerne, tegningerne er skægge, og det faktum at der overhovedet er en afsluttet storyline over de fem numre, var et tegn på at Kramhøft havde energi og vedholdenhed til at drive det til noget. Hvis man kan finde bladene er de absolut et kig værd, ellers må vi blot håbe på at Kramhøft én eller anden dag genopliver BK.

House of the Re-Animator 5House of the Re-Animator 5House of the Re-Animator 5Almost Heroes Mostly ShittyTaleban Flesheaters

House of the Re-Animator udkom på et mikro-forlag kaldet Cranium Press, hvor der også udkom one-shots kaldet Taleban Flesh-Eaters og Almost Heroes… Mostly Shitty, af Kramhøfts collaborators S. K. Berthelsen og Jacob Needergård.

Lars Kramhøft_fordærv

Bladene markede sig som en del af horrorfilmzine-miljøet på det tidspunkt, med referencer til (og læserbreve fra) Nyarlathotep og Jack Jensens fanzine Stay Sick! Kramhøft producerede endda et enkelt nummer af et fanzine kaldet Fordærv, med masser af anmeldelser af gyserfilm. Så vidt vides blev det dog aldrig distribueret i mere end nogle få prøve-eksemplarer.

Low Life 2Fanboy Blues

Kramhøfts øvrige produktion fra denne tid er ikke horror-relateret, men stadig meget interessant. Low Life følger en superskurk der er kommet ud af fængslet, og er nødt til at leve hos sin mor. Fanboy Blues handlede om tegneserie-produktion (med KB og Zombo re-castet som tegneserie-nørder, hvad der ikke fungerede supergodt). Det var måske ikke super-opfindsomt, men meget pudsigt, og da stadig et kig værd, især hvis man er fan af Free Comics eller af Simon Petersens tidlige værker (hvilket er ret ironisk, da Simon Petersen gav Low Life et par enkelte hug på Seriejournalen.dk).

Okay – resten er historie, men der blev da også lanceret nogle helt gedigne ting for et årti siden. Det er, om noget, en god grund til altid at kigge efter hvad der er på vej op af undergrunden – before it was popular!

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Åhr tak for de pæne ord, Rasmus. Du har dog ikkke opsporet mit aller første zine, nemlig UFO-magaisinet jeg udgav før nogen af alle de andre. Se DET var ægte undergrund, skrevet på skrivemaskine og med billeder klippet ud fra aviser og Illustreret Videnskab! Ellers tager jeg hatten af for at du har opstøvet et cover af “Fordærv” – det skulle vel aldrig være en vis Stay Sick redaktør der står bag den leak? :)

  Skrevet af Lars Kramhøft | 26. maj, 2014, 16:09
 2. Jeg har tænkt, så det knager og jeg er ret sikker på, at det IKKE er mig, der har lækket den forside. Jeg er godt nok i besiddelse af et ex af “Fordærv” nr. 1 (i løssideudgave), men jeg har ikke haft det fremme i årevis og mener bestemt ikke, at det er mig. Men jeg er en gammel mand, så hvem ved, hvad jeg kan have fundet på, mens jeg halvsov. :P

  /Stay Sicks gamle redaktør

  Skrevet af Jack J | 1. juni, 2014, 20:34
 3. Rasmus har lånt stort set hele min zine samling, og deriblandt gemte sig bl.a. Fordærv. Blev det zine nogensinde distribueret til andre end skribenterne?

  Skrevet af Winther | 3. juni, 2014, 05:39
 4. Tak for at nævne mig, linket må meget gerne føre til min deciderende tegneserie side:
  sajmonsays.blogspot.com

  Skrevet af Simon Petersen | 25. juni, 2014, 12:24