// du læser om...

Bøger

Alverdens vampyrer

Det er utroligt hvilke skatte man kan finde i et bogudsalg på Greve Kommunebibliotek. Jeg var f.eks. intetanende om, at Dan Turèll havde skrevet en fagbog om vampyrer, før jeg stod med den i hånden i en gammel udgave med slidt indbinding og et lille klistermærke med teksten ”udgået af Greve Kommunebibliotek”.

Bogen kører kronologisk igennem vampyrmytens historie – starter helt ved det gamle testamente og når op til nutidens (eller det vil sige sluthalvfjerdsernes) vampyrer i popkulturen.

Der bliver selvsagt brugt meget tid på virkelighedens Grev Dracula. De næstlængste afsnit går til den blodhungrende grevinde fra Karpatherne, Elizabeth Bathory og Jeanne d´Arcs betroede, Gilles de Rais, der mange år efter sejren ved Orléans, blev dømt for mord og lemlæstelse af et uanslåeligt antal børn.   

Turèll skriver i en letlæselig og sadistisk underholdende tone, dog med masser af detaljer og dybt indblik i det gotiske – i visse afsnit bliver beretningerne omend en lidt broget blanding af myte og fakta og her skinner det igennem, at Turèll først og fremmest var skønlitterær forfatter og elskede en god historie.

Bogen er dog klart anbefalelsesværdig, den er veldisponeret, samler de værste blodhungrende historiske figurer under ét tag og byder på interessante sammenkædninger der sporer myten helt tilbage til indfødtes blodritualer og som tidligere nævnt det gamle testamente.

Peder Bundgaards omslag får den, lidt misvisende, til at ligne en børnebog – det er den langtfra, for der bliver bestemt ikke lagt fingre imellem i beskrivelser af tortur og grusomme seksuelle fornedrelser.

En hurtig google-søgning viser, at bogen lader til at være udsolgt fra forlaget – dog dukker den fra tid til anden op på visse online auktioner. Den er klart værd at gå på jagt efter.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

 1. Hej Jonas,

  Tillykke med fundet. Det er noget af en skat du har fundet dig der. Jeg fandt den på biblioteket i Karlslunde for en 12-14 år siden, og ledte efter den i boghandlerne. Men der var den også allerede udgået fra forlaget.

  Så nyd den:-)

  Skrevet af Belix | 18. juni, 2010, 09:22
 2. Enig – den er svær at finde. Jeg har vist også en meget smadret biblioteksudgave liggende, men har længe kigget efter en originaludgave.

  Skrevet af Janus Andersen | 18. juni, 2010, 18:12
 3. Så afgjort en klassiker – som føjer en fin kant til Turélls forfatterskab. Jeg ventede længe på at der skulle dukke vampyrer op i Mord i mørke .. og alle de andre. Jeg tør vædde med at der en dag dukker et hidtil ukendt manuskript op.. jeg håber.

  Skrevet af Helle | 18. juni, 2010, 20:41
 4. Kewl. Den har jeg aldrig fået fingre i. Jeg mener at huske fra Barbanos store gennemgang af vampyrer i et af de sidste numre af (det mere eller mindre legendariske) Inferno, at den skulle være skæmmet af en del fejl. Men uanset det er det en lille skat og en sjov parantes i væsentlig forfatters liv. Tillykke med den!

  Skrevet af Thomsen | 22. juni, 2010, 11:47
 5. Tak. Den er rigtig fin. Jeg har aldrig læst f.eks. Bathory historien så malerisk beskrevet. Men som sagt man skal lige have for øje at myte og fakta er blandet sammen i én underholdende pærevælling – uden at have læst andre anmeldelser af den, kunne jeg forestille mig at det var det den har fået lidt hug for.

  Skrevet af Jonas Wilmann | 22. juni, 2010, 14:54
 6. Ja, det tror jeg faktisk, du har ret i (uden at jeg har fundet Inferno frem fra gemmerne).

  Skrevet af Thomsen | 22. juni, 2010, 17:33