// du læser om...

Film

The Thing – Det grusomme udefra (1982)

Hvis en amerikaner begynder at hælde whiskey i sin underholdningscomputer, fordi den tæver ham i skak, er det sandsynligvis et tegn på begyndende “cabin fever”. Hvis en nordmand begynder at jagte en slædehund fra helikopter med gevær og sprængstof, er det tegn på noget helt andet og noget mere farligt.

Ja, jeg har haft et lille nostalgi-trip på det sidste og genset titler, der af en eller anden grund har fæstnet sig i min hukommelse. Nogle, fordi jeg har været ung og modtagelig, andre fordi de er gode film med stærke historier. “The Thing” kører så afgjort til i sidste kategori.

“The Thing” er baseret på en novelle af John W. Campbell og tydelig inspiration til X-Files-afsnittet “Ice”, som TV2 lige har genudsendt – Thomas Winther (Lovecraft-formidler extraordinaire) har skrevet en artikel om historien og dens virkning her. Og det er det egentlig svært at sige mere til – bortset fra måske at tilføje, at en fortsættelse angiveligt er undervejs. Læs den.

Klassiker må være en betegnelse, der kan hæftes på John Carpenters film – hvilket for mig forklarer meget om, hvorfor jeg stadig opfatter Carpenter som et navn, man bør holde øje med. For ærligt talt: han har sendt noget gennemført bæ snarere end Bøh på markedet – men så dukker der titler som “The Thing” og “In the Mouth of Madness” op på listen, og man forstår bedre. “The Thing” holder den dag i dag – og giver også baghjul til adskillige andre film, der forsøger sig med noget af det samme setup.

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

  1. det er bare en rigtig kult film

    Skrevet af Anders | 14. september, 2008, 17:22
  2. Jeg har den originale “The Thing from Another World” fra 1951 liggende et sted, men Carpenters udg. er mere uhyggelig.

    Skrevet af Henrik | 14. september, 2008, 20:19
  3. Jeg er meget glad for Carpenters version. Husker hvor storslået en oplevelse det var at se den i biografen for første gang. Det var vildt! Man havde aldrig set noget lignende før.

    Originalen fra 50’erne er også helt fantastisk:

    Anmeldelse af THE THING FROM ANOTHER WORLD

    Skrevet af Søren | 15. september, 2008, 08:36
  4. Enig med Anders – jeg tror, der er Kurt Russell, der gør det :)
    Jeg må med skam indrømme, at jeg aldrig har set originalen – og faktisk ikke vidste, at den eksisterede, før jeg læste Thomas’ artikel. Eller rettere – i betragtning af, at jeg følger Sørens blog, må jeg have vidst det, men det er simpelthen smuttet. Men den må jo være til at få fat i. Om ikke andet bliver den sikkert smidt på gaden i moderne udseende udstyr, når fortsættelsen kommer.

    Skrevet af Janus | 15. september, 2008, 18:51
  5. Den engelske dobbelt-disc-udgave af originalen er fremragende. På disc 2 ligger en forrygende flot remastered udgave. Man kan også se en grumset udgave med kommentarlydspor af John Carpenter.

    Skrevet af Søren | 16. september, 2008, 08:12
  6. Kan se at ‘The thing’ -Det grusomme udefra- kommer i aften på dr 2 kl. 23.00. Hvor fedt – jeg har aldrig set den.

    Skrevet af Teddy Vork | 24. oktober, 2008, 13:55
  7. Og TV2 sender “The Gathering” senere på natten – kan afgjort også anbefales. En god historie.

    Skrevet af Janus | 24. oktober, 2008, 16:09
  8. […] 1982 lavede John Carpenter genindspilningen “The thing“ med Kurt Russell i hovedrollen af denne klassiker . En genindspilning som selv står som en […]

    Skrevet af The thing from another world | Horrorsiden | 15. december, 2008, 22:21
  9. John Carpenters “The Thing” er et mesterværk. Godt casted, fremragende effekter og en uhygge, der bygges op langsomt indtil ingen ved hvem, der er inficeret.

    Særlig ros til Ennio Morricones uhyggelige musik, selvom jeg tror, Carpenter har haft en finger med i spillet.

    Skrevet af Mark | 21. december, 2008, 10:33
  10. Det er en rigtig god film ja. Havde håbet at han ville have mulighed for at lave en prequel, men ser udtil en genindspilning kommer istedet.

    Håber snart at få læst Who Goes There.

    Hvis i ikke har fået prøvet spillet, kan jeg også ambefale jer at prøve det. Den holder meget af vejen son en efterfølger til filmen.

    Skrevet af Heidi | 26. december, 2008, 12:14
  11. Suveræn film. Godt gedignt skuespiller-arbejde med godt castet skuespiller-team, godt manuskript og fabelgod instruktion.

    Det er dybt skod, at Hollywood atter slagter originale mesterværker med re-makes, bare fordi man er i nød for gode manuskripter. Egentlig mærkelig de gør det, eftersom Carpenters film slet ikke blev nogen guldgrube men tjente sig hjem over forholdsvis lang tid.

    Men tilbage til originalen:
    Det er skønt at se – og gense – de virkelige gode perler i en genre, hvor der er virkelig langt mellem fuldtræfferne.

    Skrevet af KimS | 26. december, 2008, 19:14
  12. […] Selvom “Pro-life” kun varer ca. 60 minutter, så synes jeg, at John Carpenter med denne film er helt på højde med nogen af sine bedste spillefilm, som fx “The fog” og “The thing“. […]

    Skrevet af Gyseren » Pro-life | 11. april, 2009, 11:22
  13. […] Selvom “Pro-life” kun varer ca. 60 minutter, så synes jeg, at John Carpenter med denne film er helt på højde med nogen af sine bedste spillefilm, som fx “The fog” og “The thing“. […]

    Skrevet af Pro-life | Horrorsiden | 11. april, 2009, 11:27
  14. […] Carpenters The Thing er en klassiker. Og ja, der er en prequel på vej, som måske bliver interessant. Og novellen, som […]

    Skrevet af Horrorsiden | Det grusomme udefra – The Musical | 11. oktober, 2011, 21:09