// du læser om...

Bøger

De underjordiske i paperback

underjordiskeJeg fik aldrig anmeldt Thomas Strømsholts novellesamling “De underjordiske”, men i betragtning af de lovord, den har fået fra alle retninger (blandt andet i Weekendavisen), ville det nok også være ret forudsigeligt, hvad jeg havde at sige om den (og ja, jeg ville have lovprist den).

I forbindelse med udgivelsen interviewede jeg dog Strømsholt på Fantastiske forfattere:

Hidtil har næsten alle de historier, som jeg gerne ville fortælle, haft de simple træk, der kendetegner en novelle: et centralt tema, et plot, en hovedperson. Det lyder måske accidentelt, men det er intet tilfælde, at den gotiske tradition er så rig på noveller.

Som Poe påpegede, er en komprimeret fortællestil et af de grundlæggende elementer i skabelsen af intens uhygge, og novellens begrænsende ramme er perfekt til tætvævede, knugende, påtrængende mørke fortællinger. Et andet fremtrædende aspekt ved novellen er den skarptslebne pointe og det uventede twist, som hos f.eks. Poe, Shirley Jackson, Bierce og Michail Artsybásjef, men en god novelle kan også bare være episodisk som hos Dorothy K. Haynes.

Med andre ord: hvis man ikke allerede har haft fat i bogen, skylder man sig selv at gøre det snarest – og så er det så heldigt, at den bliver genudgivet i paperback i løbet af næste måned.

Bogtrailer

Via H. Harksen

Kommentarer

Der er lukket for kommentarer til denne anmeldelse.

Der er lukket for kommentarer.